Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


18.09.2008

IEA: Te weinig geld voor Europese klimaatdoelstellingen

De Europese Unie heeft "zeer ambitieuze plannen" om de CO2-uitstoot te beperken en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te promoten, maar ze voorziet niet voldoende geld om die doelstellingen ook te realiseren. Dit stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport over het Europese energiebeleid.

De EU trekt tot 2013 9 miljard uit voor informatietechnologie, terwijl ze in die periode slechts 5,1 miljard zal besteden aan R&D in de energiesector, zo stelt het IEA-rapport vast. Het agentschap wijst er bovendien op dat bijna 40 % van dit budget wordt gereserveerd voor onderzoek naar kernfusie, een technologie die naar verwachting pas na 2050 bruikbare resultaten zou kunnen opleveren.

"Indien de EU haar doelstellingen inzake klimaatverandering wil halen, moet ze de verdeling van de fondsen herzien, en ervoor zorgen dat het aantal middelen voor onderzoek naar niet-nucleaire energiebronnen aanzienlijk zal stijgen", zo vervolgt het rapport. Het is de eerste keer dat het IEA zo'n allesomvattende analyse van het Europese energiebeleid heeft gemaakt. De blikvanger in het ruim tweehonderd pagina's tellende document is het klimaatbeleid.

De 27 EU-lidstaten willen tegen 2020 20 procent minder CO2 uitstoten en 20 procent meer energie uit hernieuwbare bronnen consumeren. "Dit zijn zeer ambitieuze doelstellingen, vooral op het vlak van timing", oordeelde directeur Nobuo Tanaka op een persconferentie in Brussel. Het IEA schaarde zich ook achter het voornemen van de Europese Commissie om grote energieconcerns op te splitsen in ondernemingen die energie produceren en verdelen en bedrijven die de netwerken beheren.

Tanaka adviseerde de EU-lidstaten ook om de energiebevoorrading te diversifiëren en front te vormen in de relaties met producerende landen als Rusland. "De lidstaten kiezen er vaak voor om alleen met de producerende landen te gaan onderhandelen, maar op lange termijn verliezen ze hierdoor. Ze moeten gebruik maken van het gewicht van de EU", besloot hij.

Klik hier voor meer informatie.