European Parliament


Persbericht
PDF
Plenaire Vergaderingen

Het EP heeft eigen web-TV kanaal: EuroparlTV vandaag gelanceerd door voorzitter EP

Instellingen - 17-09-2008 - 13:14

De voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, heeft vanmorgen EuroparlTV, het eigen web-TV kanaal van het parlement, gelanceerd. Vanaf vandaag kan iedereen die toegang tot het internet heeft kijken naar een regelmatig veranderend aanbod van programma´s, die zich afspelen rondom de dagelijkse gang van zaken van het Europees Parlement. Het doel van EuroparlTV is om het parlement op een moderne en creatieve manier dichterbij de Europese burgers te brengen. EuroparlTV is beschikbaar op het volgende adres: www.europarltv.europa.eu

Een excellente internet tool

Hans-Gert Pöttering heeft in zijn toespraak verklaard: "nu we de Europese verkiezingen van juni 2009 naderen is EuroparlTV een excellente internet tool voor burgers, met name jongeren, om geïnformeerd te worden over de activiteiten en beslissingen van het rechtstreeks gekozen Europees Parlement - beslissingen die een invloed hebben op het dagelijks leven van bijna 500 miljoen Europese burgers".

Wat komt er op het kanaal?

EuroparlTV is niet één kanaal, maar is opgesplitst in vier kanalen, die elk bestemd zijn voor een bepaald publiek:

* Uw Parlement, bedoeld voor zij die een specifieke belangstelling hebben voor de Europese politiek: geïnformeerde burgers, het bedrijfsleven, sociale partners, lobbyisten, academici en werknemers van de Europese instellingen.

* Uw Stem, ontworpen voor het brede publiek. Dit kanaal bevat de mogelijkheid om door gebruikers gegenereerd materiaal te vertonen.
* Jong Europa, vooral bedoeld voor schoolgaande kinderen, mensen die het internet veel gebruiken en de toekomstige Europese kiezers.
* Parlement Live biedt constant live uitzendingen aan over gebeurtenissen in het Parlement, in het bijzonder debatten tijdens de plenaire zittingen, met een link naar de audiovisuele archieven van de voorgaande plenaire zittingen en naar de activiteiten van de parlementaire commissies in de komende maanden.

Wie kan er kijken en in welke talen?

Iedereen met toegang tot het internet kan EuroparlTV kijken. Zij kunnen kiezen tussen Windows Media en Flash 9.

Alle programma´s worden in meer dan 20 talen vertaald. Het maakt deze site uniek in de wereld. Er kan een voice-over of ondertiteling zijn. Dit systeem zal in de komende weken worden getest en aangepast.

Vice-voorzitter van het Europees Parlement Alejo Vidal Quadras, die verantwoordelijk is voor Informatie en Communicatie, benadrukte in zijn toespraak dat het EP "zijn werk zo transparant en begrijpelijk als mogelijk maakt voor Europese burgers. Zij hebben het recht om te begrijpen en zich er van bewust te worden van wat er gebeurd in het parlement dat zij hebben gekozen. Vandaag is daarom het begin van een nieuw avontuur waarvan ik trots ben om deel uit maken".

Dit werd bevestigd door de EP voorzitter van de commissie Onderwijs en Cultuur, Katerina Batzeli (PES, EL), die zei dat "EuroparlTV een moderne technologie is die democratische participatie van elke burger mogelijk maakt, vooral van jonge burgers, in actuele Europese en nationale zaken". Sterker, volgens de Griekse politica, is "EuroparlTV een buitengewoon voorbeeld van hoe nieuwe technologieën en de nieuwe media kunnen helpen burgers te informeren over serieuze uitdagingen die we allemaal aan moeten gaan".

Pluraliteit van mening gegarandeerd

Het redactiehandvest garandeert dat "het kanaal zal verzekeren dat de pluraliteit van mening in het Europees Parlement is weergegeven, met aandacht voor de relatieve sterkte van politieke groeperingen, in overeenstemming met een neutraal, onpartijdig redactioneel beleid".

De keuze van een web-TV kanaal

Het EP geeft om verschillende redenen de voorkeur aan een web-TV kanaal boven een traditioneel televisiekanaal. Een web-TV stemt meer overeen met de richting van technologie, met name het samenbrengen van computer en televisie technologieën en de snelle grote spreiding van breedband; het is meer gericht op het gebruikerscomfort dan dat van een traditioneel televisiekanaal door het bieden van een uitgebreide materiaalkeuze die te bekijken is op het tijdstip en plaats dat het hem of haar schikt; en het is goedkoper.

Contact

Jaume DUCH GUILLOT
Woordvoerder Europees Parlement - Directeur Media
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 43000 (BXL)
---

Michael SHACKLETON
Hoofd EuroparlTV Unit

* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42732 (BXL)
---

Jean-Yves LOOG

* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 44652 (BXL)
* Mobiel nummer : (32) 0498.983.589

---

Nikos SALLIARELIS

* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 32017 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 74076 (STR)
* Mobiel nummer : (+32) 498 98 33 26

* E-mailadres : typos-EL@europarl.europa.eu

REF.: 20080917IPR37499