Provincie Antwerpen


18 september 2008

Provincie krijgt Europese steun voor stimulering ondernemerschap

Provincie Antwerpen ontvangt ruim 1 miljoen euro Europese steun voor projecten ter stimulering van het ondernemerschap


----------
Ludo Helsen, gedeputeerde voor Europa en tevens lid van het Comité van Toezicht, het orgaan dat beslist over de verdeling en de toekenning van de Europese fondsen, deelt mee dat op 17 september een bedrag van ruim 1 miljoen euro toegekend wordt aan projecten uit de provincie Antwerpen die het ondernemerschap in de provincie en Vlaanderen stimuleren en zo meer werkgelegenheid creĂ«ren. Dit geld is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

EFRO

Er zijn twee projecten die zich specifiek richten op ondernemerschap. Het grootste project is dat van vzw Innotek. Via doorgedreven opsporing en begeleiding wil Innotek nieuwe ondernemingen ontwikkelen uit de niet-kernactiviteiten van bestaande bedrijven. Investeerders met een ondernemersachtergrond en ervaren ondernemers zullen bij bestaande bedrijven gaan zoeken naar ondernemerspotentieel die een nieuwe bedrijvigheid kunnen oprichten rond een activiteit die geen kernactiviteit van het moederbedrijf omhelst. Dit zal resulteren in extra hoogwaardige tewerkstelling en meer ondernemingen. Daarnaast heeft Voka Mechelen een project ingediend dat de stopzetting van starters en jonge KMO's moet verminderen door proactief deze ondernemingen in moeilijkheden op te sporen en te begeleiden bij de bedrijfsvoering.

Administratieve vereenvoudiging
Naast het stimuleren van ondernemerschap maakt Europa geld vrij voor acties die gericht zijn op het verminderen van de administratieve lasten voor bedrijven en het verbeteren van de regelgeving. Lokale en regionale overheden kunnen op deze manier subsidies ontvangen voor acties die zij ondernemen rond administratieve vereenvoudiging of voor acties rond het bevorderen van een ondernemersvriendelijk klimaat. De provincie Antwerpen zelf diende samen met een aantal andere provincies een project in die de administratieve overlast die ondernemers ervaren in hun contacten met het provinciebestuur moet wegwerken. De stad Mechelen gaat hun dienstverlening toegankelijker en meer klantgericht maken en de gemeente Mol wil voor de bedrijven op haar grondgebied een uniek bedrijvenloket ontwikkelen waarbij alle gemeentelijke producten en diensten die relevant zijn voor ondernemers worden gebundeld.

EFRO in de provincie Antwerpen
De Europese steun komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Gedeputeerde Ludo Helsen, lid van het Comité van Toezicht voor het provinciebestuur Antwerpen, licht toe: "Ik ben verheugd dat het Comité van Toezicht opnieuw heel wat Antwerpse projecten heeft goedgekeurd. Het gaat om een belangrijke impuls voor onze provincie. Met deze beslissing wordt er ruim 1 miljoen euro aan extra Europese middelen geïnvesteerd, een beslissing die nog maar eens bewijst dat Europa werkt binnen onze provincie. Ik ben ook blij dat de inspanningen die we als provincie geleverd hebben om promotoren te informeren en te begeleiden bij het indienen van hun Europees project hun eerste vruchten afwerpen. Gemeenten, Intercommunale, vzw's, belangenverenigingen,... die een project hebben rond het opwaarderen van ruimtelijk en economische omgevingsfactoren kunnen steeds bij ons provinciaal contactpunt terecht voor informatie.”

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen, gedeputeerde voor Internationale en Europese samenwerking, CD&V secr.ludohelsen@admin.provant.be
tel. 03 240 52 40

;;;

Perscontact:
Hanne Witters
Dienst Economie
hanne.witters@admin.provant.be
tel.03 240 58 22