Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VO-raad richt Innovatieplatform voortgezet onderwijs op

Scholen, overheid, wetenschap en bedrijven slaan handen ineen voor digitalisering onderwijs en aanpak lerarentekort

Utrecht, 18 september 2008 - De VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, neemt het initiatief tot oprichting van het Innovatieplatform-VO. Het doel van het platform is om met de innovatieve inzet van ICT het onderwijs eigentijdser en aantrekkelijker te maken voor zowel scholieren als docenten. Op 18 september vond in Utrecht de startbijeenkomst plaats van dit brede maatschappelijke netwerk.

Deelnemers zijn scholen in het voortgezet onderwijs uit het hele land, het ministerie van Onderwijs, de TU Delft, het Innovatieplatform, Kennisnet, de educatieve uitgeverijen, CapGemini en IT-giganten IBM en Cisco Systems. "Dit platform moet drie doelen dichterbij brengen: meer digitaal onderwijs voor leerlingen, het aanpakken van het lerarentekort en het uitdagender maken van het beroep van docent," aldus Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. "Een slimme inzet van ICT in de scholen kan het onderwijs minder docentafhankelijk maken en tegelijkertijd uitdagender voor toekomstige leerlingen en docenten."

Ook kan het platform volgens de VO-raad een enorme impuls geven aan het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal.

Het tekort aan leraren loopt volgens voorspellingen op van 3,3% in 2008 tot 9,5% in 2015, zo blijkt uit de Onderwijsmonitor 2007. Om dit te ondervangen sloten VO-raad, bonden en het ministerie van Onderwijs eerder het Convenant LeerKracht, met daarin een aantal maatregelen om het docentschap aantrekkelijker te maken. Maar volgens de VO-raad is er meer nodig. Daarom heeft de organisatie het initiatief genomen om het Innovatieplatform-VO op te richten.


---

Meer informatie /

Ingezonden persbericht