Gemeente Gaasterlân-Sleat


Lokale adviesraad WMO officieel van start

Installatie lokale adviesraad.jpg
De lokale adviesraad WMO is sinds begin 2008 actief om de gemeente te adviseren op het terrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dinsdag 16 september is de adviesraad, bestaande uit 7 personen, officieel geïnstalleerd door burgemeester Willem Hoornstra en wethouder Willem Sprik. Tot nu toe werd de kar getrokken door Job Postma, hij draagt het voorzitterschap nu over aan Cees Schellens. Op de foto staand v.l.n.r.: burgemeester Willem Hoornstra, de nieuwe voorzitter van de adviesraad Cees Schellens, Job Postma, Bennie Stegenga, Hartman Feenstra, wethouder Willem Sprik en Albert Struiving. Op de voorste rij Trees Bonsel en Dorethee Gassen. Het advies van de lokale adviesraad aan het gemeentebestuur, kan gevraagd of ongevraagd zijn en kan gaan over de meest uiteenlopende zaken. Bijvoorbeeld over de mate van verstrekkingen voor gehandicapten, maar ook over bepaalde verkeerssituaties, over het WMO-loket of over bepaalde vormen van recreatie.

Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, heeft de gemeente de plicht een vorm van cliëntenparticipatie te realiseren. Vormvoorschriften geeft de wet niet en de invulling ervan kan dus per gemeente verschillen. Gaasterlân-Sleat heeft gekozen voor een eenvoudig omschreven verordening, die bij de evaluatie na een jaar aangepast kan worden op basis van de ervaringen die zijn opgedaan. Doel is om bij te dragen aan de totstandkoming of verbetering van het lokale WMO-beleid.

De leden van de Lokale Adviesraad WMO zijn vertegenwoordigers vanuit onder meer de ouderenbonden, mantelzorg en het gehandicaptenplatform. Vertegenwoordigers van andere organisaties en belanghebbenden kunnen op verzoek ook participeren. Om de positie en de taken van de adviesraad duidelijk vast te leggen is er een verordening opgesteld. Het gaat hierbij om een lokale invulling van zaken die de WMO betreffen; de gezamenlijke regionale zaken komen in het regionale platform aan de orde.