Gemeente Oldenzaal


Herinrichting St. Plechelmusplein.

Het St. Plechelmusplein moet het mooiste plein van Twente worden. Dat is de ambitie die het Oldenzaalse gemeentebestuur zichzelf heeft gesteld voor de herinrichting van het plein. Het wordt een plein met uitstraling en allure, dat recht doet aan de prachtige St. Plechelmusbasiliek en het oude raadhuis. Een plein waardoor het historische karakter van beide gebouwen benadrukt wordt. Een plein waar Oldenzaal trots op kan zijn.

De ruim acht eeuwen oude St. Plechelmusbasiliek en het oude raadhuis worden gezien als pronkstukken van de stad. De gemeente wil daarom de uitstraling van deze historische gebouwen accentueren. Het Bureau B+B uit Amsterdam heeft een voorlopig herinrichtingsontwerp gemaakt dat de ambitie van het gemeentebestuur waar moet maken.

In februari 2009 wordt begonnen met de herinrichting. Als alles volgens plan verloopt, kan de Oldenzaler in februari 2010 op één van de nieuwe parkbankjes plaatsnemen, omringd door een haag van bomen. Wandelaars en fietsers worden niet langer gehinderd door geparkeerde auto's. En op speciale avonden wordt de basiliek van binnenuit verlicht waardoor de glas-in-loodramen oplichten en er speciale sfeer wordt gecreeerd op het plein. Zodat iedere Oldenzaler met recht kan zeggen: "Het St. Plechelmusplein is het mooiste plein van Twente."

Inloopbijeenkomst goed bezocht

De inloopbijeenkomst over de herinrichting van het St. Plechelmusplein op 10 september 2008 in de hal van het stadhuis is door ruim 150 belangstellenden bezocht. De reacties op de ontwerpschetsen van het architectenbureau waren overwegend positief. Medewerkers van de gemeente en het architectenbureau waren aanwezig om vragen te beantwoorden en een toelichting te geven. Iedereen was het er over eens dat het noodzakelijk is om de aantrekkelijkheid van het plein te vergroten.

Belangstellenden bekijken de ontwerpen van het architectenbureau.

Na afloop van de bijeenkomst kon een folder worden meegenomen waarin wordt uitgelegd hoe die ambitie kan worden waargemaakt. De folder is verkrijgbaar bij de receptie in het stadhuis. Hoewel de reacties op de ontwerpschetsen positief waren, werd bij de voorgestelde verlaging van de sokkel van het beeld van Plechelmus kanttekeningen geplaatst. De angst bestaat dat het beeld sneller beschadigd raakt door vandalisme. Ook werden er vragen gesteld over het parkeerbeleid dat op 15 september 2008 in het Politiek Forum aan de orde is geweest. De gemeente heeft besloten om de parkeerplaatsen op het St. Plechelmusplein op te heffen.
digitaal loket Stadsvisie 2025

Snel naar

Verkeer en Vervoer

Digitaal klantdossier

Internetpanel

WMO

Inburgering

Begroting 2008

Park-line

gemeentegids 2008

Digitaal loket

De KOM

Gemeenteraad

Risicokaart Overijssel