Gemeente Spijkenisse


Watergang De Dalle wordt breder

18 september 2008

Eind augustus2008 is waterschap Hollandse Delta begonnen met het verbreden van watergang De Dalle. Deze watergang loopt door de polder aan de westkant van Spijkenisse. In de toekomst wordt deze watergang de hoofdwaterafvoer van het eiland Putten. Het water dat door De Dalle stroomt wordt dan via het nieuwe -nog te bouwen- gemaal langs het Spui naar het buitenwater gepompt.

De verbreding van de watergang wordt in delen uitgevoerd. Eind augustus is gestart met het gedeelte nabij de Hogeweg in Spijkenisse. De graafwerkzaamheden in dit deel zijn nu bijna klaar. Deze week wordt het deel tussen de Garsdijk en Lageweg verbreed. Daarbij wordt ook een duiker in de Lageweg vervangen door een brug. Uiteindelijk wordt watergang De Dalle ruim anderhalf keer zo breed en krijgt de watergang flauwe natuurvriendelijke oevers. Dit alles zorgt er uiteindelijk voor dat er meer water door de watergang kan stromen.

Tijdens de graafwerkzaamheden aan watergang De Dalle wordt ook een deel (ongeveer 30 meter) van een waterleiding vervangen. Het gaat om het deel dat de watergang kruist. De leiding heeft een diameter van
1,20 meter. Waterbedrijf Evides, van wie de drinkwaterleiding is, voert momenteel de aanpassingen uit.

Vooraf aan de werkzaamheden is met de agrariërs langs De Dalle gesproken over de uit te voeren werkzaamheden. In deze gesprekken zijn met name afspraken gemaakt over het tijdstip van uitvoeren, de toegang tot percelen en de locatie waar de vrijkomende grond wordt verspreid. Alle betrokken agrariërs hebben aangegeven een voorkeur te hebben voor het starten met de uitvoering in het najaar van 2008. Het waterschap heeft dit dan ook meegenomen in de planning en het bestek.

Waterbeheer Putten
Onder de naam 'Waterbeheer Putten' werkt waterschap Hollandse Delta aan verschillende waterprojecten op Putten met als doel de waterhuishoudkundige situatie op Putten te verbeteren. Concreet betekent dit dat: de aan- en afvoer van water in het gebied verbetert, de waterkwaliteit toeneemt en er voldoende ruimte voor het bergen van water komt.