Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse genomineerd voor Jong Lokaal Bokaal Award

18 september 2008

Jongerenparticipatie

Twaalf gemeenten, waar onder Spijkenisse, zijn genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal, een landelijke prijs voor goed jeugdbeleid die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt.

Het schouderklopje is voor de gemeente die niet alleen veel doet voor jongeren, maar ze ook laat meedenken en hun ideeën vertaalt in doeltreffend en inspirerend beleid. De Jong Lokaal Bokaal is een gezamenlijk initiatief van de Nationale Jeugdraad en het ministerie voor Jeugd en Gezin.

Twaalf genomineerde gemeenten
Tot 8 augustus 2008 konden zowel jongeren als gemeenten zelf aangeven waarom zij in aanmerking moesten komen voor de Jong Lokaal Bokaal. Uit de stapels aanmeldingen zijn de volgende gemeenten genomineerd voor de prijs:

* Den Haag

* Rijswijk

* Niedorp

* Borsele

* Alkmaar

* Venray

* Spijkenisse

* Helmond

* Ooststellingwerf

* Utrecht

* Houten

* Capelle aan den IJssel

Jongeren bepalen zelf de top drie

Om te bepalen welke drie gemeenten uiteindelijk de finaleronde halen, bezoekt een team van jongeren alle twaalf kanshebbers. De jongeren onderzoeken hoe het ervoor staat met het jeugdbeleid in de gemeentes. Ze gaan in gesprek met ambtenaren en jongerenwerkers, maar natuurlijk vooral met de plaatselijke jongeren. Een deskundige jury zal de finalisten en uiteindelijk de winnaar kiezen.

Prijsuitreiking 20 november
Minister Rouvoet reikt de Jong Lokaal Bokaal uit op 20 november 2008, de internationale dag van de Rechten van het Kind. Tijdens het evenement kunnen gemeenten ideeën opdoen voor de ontwikkeling van hun jeugdbeleid.

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het Europees Witboek Jeugd en het beleid van Jeugd en Gezin pleiten allemaal voor actieve deelname van jongeren aan de samenleving. Ze wijzen ook op de verantwoordelijkheid om een plezierige, stimulerende leefomgeving voor en met jongeren te creëren. De Jong Lokaal Bokaal beloont de gemeente die jongeren laat meedoen, meedenken en meebeslissen.

Bericht: Ministerie van Jeugd en Gezin

Externe links


* Jong Lokaal Bokaal [Let op! De website www.jonglokaalbokaal.nl opent in een nieuw venster]