Politie Zaanstreek-waterland

'Noord-Hollanders gezocht om mee te helpen met oplossen misdrijf'

Eerste aanwijzingen 'Platenmoord' uitgezonden

Zaandijk, donderdag 18 september 2008.
Gisteravond zijn de eerste aanwijzingen inzake de 'Platenmoordzaak' uitgezonden in de TV-uitzending van Ter Plaatse (RTV Noord-Holland). De politie wil hiermee Noord-Hollanders oproepen op mee te helpen het misdrijf op te lossen. In het programma waren beelden te zien van het kantoor waar de gefingeerde platenbaas Herman Brodstein dood werd aangetroffen. De winnaars wachten mooie prijzen zoals het bijwonen van een ME-training, een dagje meefietsen met de bikers, meerijden met de rijopleiding of een rondleiding op de meldkamer.

Het moordspel is door de politie ontwikkeld in de aanloop naar de Landelijke Politiedag op zaterdag 11 oktober waarbij in de plaatsen Purmerend, Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Amsterdam en Weesp de 'plaats delict' is ingericht. Daar zijn ook echte forensisch rechercheurs aanwezig die de finale vragen kunnen beantwoorden.

Uitzendingen
De eerste aanwijzingen worden gegeven op de politiewebsite en iedere woensdagavond in de uitzendingen van Ter Plaatse (RTVN-H) op 17 en 24 september en op 1 en 8 oktober. Dan kunt u ook het beeldmateriaal zien. Mocht u een uitzending hebben gemist dan kunt u via internet kijken naar de herhaling op www.ter-plaatse.nl.

De eerste aanwijzingen op een rij
In de eerste uitzending van woensdag 17 september 2008 werd in Ter Plaatse het volgende naar voren gebracht:

In de ochtend van maandag 15 september is de bekende impressario Herman Brodstein dood aangetroffen in zijn kantoor door zijn persoonlijke secretaresse, de bloedmooie Cecilia van Waverdom, als die haar werkweek begint. Er zijn verschillende verdachten, de politie vraagt de inwoners van Noord-Holland mee te helpen deze verzonnen zaak op te lossen.

Twee schoten
Brodstein is vermoord door een schot met een pistool. De eerste treffer, pal in het hart, was meteen dodelijk. Het tweede schot is in de muur beland. Wat betekent dat het tweede schot is afgevuurd uit pure paniek of onbekendheid met het wapen, hetzij een daad van pure haat. Het moordwapen ontbreekt vooralsnog.

Bekende
De politie gaat er vanuit dat Brodstein op vrijdagavond 12 september is vermoord. Niemand heeft de impresario in het weekend daarop gezien. De dader moet een bekende van het slachtoffer zijn geweest. Want het gebouw en kantoor zijn beveiligd zijn met een codeslot en er waren geen braaksporen.

Code kantoor
De verdachten zijn degenen die de code van het kantoor kenden. Er zijn geen sporen van braak dus er wordt in eerste instantie gezocht in de directe omgeving van Brodstein.

Videocamera
De ingang van het gebouw waar het kantoor van Brodstein zich bevindt wordt bewaakt door een videocamera die beelden opneemt van elke bezoeker die zich bij de voordeur meldt. Helaas woedde er juist op die ongeluksnacht een zwaar onweer boven deze streek dat een elektrische storm veroorzaakte in de circuits: storing dus. Het is de vraag of alle bezoekers van die rampzalige avond er wel opstaan. Daarbij komt dat mogelijke sporen van voetstappen rondom het pand door de heftige regenbuien zijn weggespoeld.

Beelden
Op de beelden van de videocamera is het volgende te zien:
* Vrijdagavond, 22.45 uur: Onweer, bliksem, regen. Een man met een regencape vol vlekken (verf) gaat het pand binnen na het intikken van de code. Zijn gezicht is onherkenbaar door zijn capuchon. * Vrijdagavond, 23.05 uur: Struise blondine in zwarte lakregenjas beschermt haar kapsel tegen de nog steeds neerstromende regen en tikt code in. Ze draagt felrode handschoenen, superhoge pumps: het geheel maakt een nogal hoerige indruk. Mevrouw lijkt gedronken te hebben, want ze strompelt tamelijk onelegant naar binnen.

Plaats delict
Forensisch rechercheurs hebben een onderzoek op de plaats delict ingesteld (wordt op de politiedag nagebouwd) en hebben het volgende vastgelegd: * Gouden platen en ingelijste foto's van artiesten zijn van de muur gerukt en liggen op de grond. Maar het moderne kunstwerk, een schilderij van kunstenaar Gisolf Van Dam, dat een andere muur decoreert, is ongemoeid gelaten. * Er zijn diepe putjes van stilettohakken in de aarde van een omgevallen plantenbak. * Er staan twee glazen met restjes whisky op het bureau. Blijkbaar heeft het slachtoffer gedronken met een van zijn bezoekers. * In de prullenbak ligt een lege verpakking van een gebruikte zwangerschapstest: Nu nog onduidelijk van wie dit is. Moet wel een vrouw zijn geweest.

Meedoen
Kijk om meer aanwijzingen te verzamelen naar de uitzending van Ter Plaatse van RTV Noord-Holland op woensdag 24 september. Die uitzending begint op 17.20 uur en wordt vanaf 18.35 uur ieder uur herhaald tot de volgende dag. Speur naar sporen, luister naar verklaringen van getuigen en probeer verbanden te leggen. Kom voor de ontknoping van het misdaadspel naar de politiedag op 11 oktober.

Los deze zaak op en maak kans op één van de vele prijzen, waaronder het bijwonen van een ME-training, een dag meefietsen met de bikers, meerijden met de rijopleiding, of een rondleiding op de meldkamer.

18 september 2008