VU Medisch Centrum

Amsterdam, 18 september 2008
2008/084/BH

Alzheimercentrum VUmc heeft ambitieuze toekomstplannen

Het Alzheimercentrum VUmc heeft grootse plannen voor de aanpak van de ziekte van Alzheimer. Prof. dr. Philip Scheltens, hoofd van het Alzheimercentrum VUmc, zet vandaag de nieuwe plannen van het Alzheimercentrum VUmc uiteen op de bijeenkomst van Wereld Alzheimerdag in VUmc. Een nieuw ruim opgezet onderzoek- en behandelcentrum is nodig om deze plannen te kunnen realiseren. De maatschappelijke omvang van het probleem en de economische kosten die daarmee gemoeid zijn, vereisen een ambitieuze aanpak om deze 'epidemie van de toekomst' het hoofd te bieden. In de plannen staat een nieuw centrum centraal, waar patiëntenzorg en onderzoek naar dementie hand in hand worden uitgevoerd.

Philip Scheltens ontvouwt zijn plannen tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van Wereld Alzheimerdag 2008 in VU medisch centrum. Op deze bijeenkomst zal Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van SER) de economische gevolgen van dementie in de toekomst toelichten. Verder doen onderzoekers verslag van de voortgang van het onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van de ziekte van Alzheimer en zijn er optredens. Een indringend portret van een Turks-Koerdische echtpaar getroffen door de ziekte van Alzheimer en een interview met de maakster, Gülsah DoÄ£an, door dagvoorzitter Joop van Zijl, complementeren deze bijeenkomst.

Naar schatting zijn er in Nederland op dit moment 195.000 mensen waarbij de diagnose dementie is gesteld. Daarnaast zijn er vermoedelijk ongeveer 60.000 mensen , die lijden aan dementie, maar bij wie de diagnose nog niet is vastgesteld. Circa 12.000 dementiepatiënten is jonger dan 65 jaar. De Gezondheidsraad schat dat het aantal dementeren tot 2050 zal toenemen tot 600.000. Deze toename wordt met name veroorzaakt door de toenemende vergrijzing. Het Alzheimercentrum VUmc is een van de drie Alzheimercentra in Nederland. Het speerpunt van het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc is vroegdiagnostiek en behandeling.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie of als u aanwezig wilt zijn bij de bijeenkomst tgv Wereld Alzheimerdag in het VU medisch centrum op 19 september om 15.00 uur, dan kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Bernie Hermes, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

Achtergrondinformatie (