Dienstenbond CNV

Nieuws

18 september 2008

Grote kledingketens: voorlopig niet praten over nieuwe cao

De Vereniging voor Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) wil voorlopig niet met CNV Dienstenbond praten over een nieuwe CAO. Reden hiervoor is dat zij het beloningsverschil met de CAO Mode- en Sportdetailhandel wil verkleinen en het nog niet duidelijk is wat daar gaat worden afgesproken. CNV Dienstenbond vindt deze opstelling teleurstellend en niet acceptabel na de afspraken die eind vorig jaar zijn gemaakt.

Op dinsdag 2 september heeft opnieuw overleg plaatsgevonden over een nieuwe CAO voor de grote kledingketens1. Nadat wij op 14 augustus ons CAO-voorstellenbrieven hadden toegelicht, waren wij in afwachting van de voorstellen van VGT en haar reactie op onze voorstellen. Het liep echter geheel anders. VGT gaf aan het begin van het overleg aan geen toestemming te hebben van het bestuur om met CNV Dienstenbond te onderhandelen over een nieuwe CAO. Reden die hiervoor werd aangegeven was dat VGT het verschil tussen de VGT-CAO en de CAO Mode- en Sportdetailhandel, die concurrenten toepassen, verder wil verkleinen (volgens VGT zijn haar arbeidsvoorwaarden nog steeds beter en dus duurder dan in de CAO mode- en sportdetailhandel) en dat nog onduidelijk is wat er in de nieuwe CAO Mode- en Sportdetailhandel zal worden afgesproken. Daarnaast wilde VGT een juridisch advies afwachten inzake mogelijke ongelijke behandeling van sommige CAO-artikelen, maar dat advies lijkt op korte termijn beschikbaar. Ondanks dat wil VGT dus afwachten wat er rond e CAO Mode- en Sportdetailhandel gaat gebeuren en dus voorlopig geen CAO met ons sluiten.

Teleurstellend en niet acceptabel
CNV Dienstenbond heeft hierop aangegeven dit zeer teleurstellend en niet acceptabel te vinden. Eind vorig jaar is afgesproken dat geprobeerd zou worden voor 1 april 2008 tot een nieuwe CAO te komen. Ook toen was bekend dat niet op korte termijn duidelijkheid zou komen over een nieuwe CAO voor Mode- en Sportdetailhandel. Daarnaast heeft CNV Dienstenbond aangegeven met de CAO die tot 1 april 2008 liep een grote stap te hebben gezet en dat nu opnieuw het vertrouwen van de medewerkers in de grote textielwinkels wordt geschonden. Dit terwijl na de CAO-loze periode juist weer gewerkt zou moeten worden aan het opbouwen van vertrouwen. Voor de zomer hebben VGT en CNV Dienstenbond nog samen besloten het CAO-traject op te starten en nu alweer blaast VGT het voorlopig af en weigert daarmee verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen CAO.

Rupsje Nooitgenoeg
Dit betekent dat er voorlopig geen nieuwe CAO VGT lijkt te komen. Als er loonsverhogingen worden gegeven, zijn die eenzijdig en zullen die beperkter zijn dan die wij gebruikelijk afspreken met werkgevers. Daarnaast betekent dit dat werkgevers verder willen bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden, na de grote stap die wij begin dit jaar hebben gezet. Het lijkt een typisch geval van "Rupsje Nooitgenoeg" te worden. VGT lijkt zelfs in de tijd dat het niet gemakkelijk is om aan personeel voor de winkel te komen verder te willen bezuinigen op personeelskosten. CNV Dienstenbond vindt dit onacceptabel en wil aan de leden van VGT duidelijk maken dat dit toch echt niet kan.

Oproep
Wij hebben een aantal ideeën om aan VGT duidelijk te maken dat ze op korte termijn een goede CAO met ons moeten afsluiten, maar we willen u graag ook de gelegenheid geven om daarover na te denken. Als u ideeën heeft om VGT op korte termijn te overtuigen dat zij een goede CAO met ons moet afsluiten, dan kunt u dat ons laten weten.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl.