Stadsdeel Zeeburg

Meerpalen Sumatrakade en Surinamekade vervangen door bolders

Persbericht

18 september 2008
Stadsdeel Zeeburg laat de meerpalen aan de Sumatrakade en de Surinamekade vervangen door bolders. Het Havenbedrijf Amsterdam voert het werk uit, dat vóór de Sail 2010 klaar moet zijn.

Onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van de oude meerpalen niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. In de loop der jaren zijn de binnenvaartschepen steeds zwaarder geworden, die aan de Surinamekade en Sumatrakade aanmeren. Daarnaast is de kwaliteit van de meerpalen door ouderdom sterk achteruit gegaan. Zeeburg wil niet het risico lopen dat een schip het IJ op drijft door het afbreken van een paal.

Het vervangen van de meerpalen door nieuwe exemplaren is niet mogelijk. Dit houtsoort is niet meer verkrijgbaar met het keurmerk van de internationale FSC-organisatie voor verantwoord bosbeheer. Stadsdeelwethouder Dennis Straat zegt het jammer te vinden dat de karakteristieke meerpalen verwijderd moeten worden. "We hadden ze liever behouden. Maar de veiligheid aan de kades en op het water gaat boven alles."
De meerpalen aan een klein deel van de Javakade worden hersteld. Een aantal van deze palen kan wel behouden blijven. Palen die nog bruikbaar zijn, worden hergebruikt. Deze meerpalen zijn sterk genoeg voor het veilig aanmeren van schepen. De binnenvaartschepen die in dit gebied van de Javakade aanmeren, zijn namelijk veel kleiner dan de schepen aan de Sumatrakade en de Surinamekade.