Gemeente Schiedam


September

Meepraten over parkeren

Meepraten over parkeren

Het Concept Parkeerbeleidsplan nadert zijn voltooiing. Op verschillende manieren is onderzoek gedaan naar parkeerproblemen én oplossingen. Daarbij is veelvuldig de mening van de Schiedammer gevraagd. Het plan dat er nu ligt is een voorstel. Alle bewoners en belanghebbenden uit Schiedam kunnen een reactie geven. Aan de hand hiervan kan het plan nog worden aangevuld of aangepast. Er volgen nog drie inloopbijeenkomsten in verschillende Schiedamse wijken.

Verkeerswethouder Yorick Haan hoopt dat veel mensen de kans grijpen om mee te praten: Ik vind het heel belangrijk om Schiedammers de gelegenheid te geven om te reageren op het plan dat er nu ligt. Ze kunnen nog invloed uitoefenen op het beleid voor de komende vijf jaar. Het is goed om dat interactief te doen, van de bewoners zelf te horen wat ze tegenkomen als ze hun auto voor de deur of in de stad willen parkeren en met welke vragen ze zitten.

Haan legt uit waarom het plan zo belangrijk is voor de stad: Het autobezit neemt toe, en daarmee de parkeerdruk ook. Daarom moeten we ervoor zorgen dat in elke wijk de beschikbare parkeerplekken optimaal gebruikt kunnen worden. Bewoners weten vaak heel goed waar de kansen liggen. Die kennis willen we graag meenemen in het parkeerbeleid.

Welke oplossing de beste is wordt per geval bekeken. Het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen is niet overal mogelijk of wenselijk. Uitbreiden wordt pas overwogen als blijkt dat de bestaande plekken al optimaal worden gebruikt. In bestaande wijken kunnen misschien extra parkeervakken worden gecreëerd door autos niet recht langs de weg, maar dwars te parkeren. Of er zal restgroen moeten verdwijnen. Maar er vindt altijd een afweging plaats tussen de verdeling van ruimte die nodig is voor parkeren, groen en spelen in de wijken.

Concept Parkeerbeleidsplan: Wat is er tot nu toe gebeurd? Via een internetenquête is geïnventariseerd welke problemen er zijn op het gebied van parkeren in Schiedam. Deelnemers konden ook suggesties doen voor oplossingen. Er werden maar liefst 1.225 reacties ontvangen. Per wijk is een Leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd, waarin ook aandacht was voor parkeren. Dit leverde 1.611 reacties op. Wie verder wilde meepraten werd uitgenodigd om zitting te nemen in een klankbordgroep. Daar was veel belangstelling voor. Voor elk van de woonwijken en voor de bedrijventerreinen is een klankbordgroep samengesteld. Om een goed beeld te krijgen van de parkeerdruk, zijn in de gehele stad en voor de verschillende periodes van de dag en de week parkeerdrukmetingen gehouden. Tot slot zijn gesprekken gevoerd over het parkeren met vertegenwoordigers van de verschillende beleidsafdelingen van de gemeente.
De overleggen en enquêtes zijn gebruikt voor het inventariseren van de problemen en de oplossingsrichtingen. Met de resultaten van de parkeerdrukmeting kan worden vastgesteld in welke mate de probleembeleving en de werkelijke druk met elkaar overeenkomen. Het bleek bijvoorbeeld voor te komen dat volgens de meting de gemiddelde parkeerdruk in een buurt beperkt is, maar dat binnen een buurt op specifieke plekken de parkeerdruk desondanks toch hoog is. Hieraan is aandacht besteed in de klankbordgroepen.

Inloopbijeenkomsten
Er worden drie inloopbijeenkomsten georganiseerd waar u een reactie kunt geven en vragen kunt stellen.

Voor de wijken Spaland, Sveaparken, Woudhoek, Kethel en Groenoord 24 september tussen 16.00-20.00 uur
Dorpskerk, gebouw Terpzicht, Noordeinde 10 in Kethel.

voor de wijken Nieuwland, West, Zuid en Oost
25 september tussen 16.00-20.00 uur
Wijkcentrum Oost, Boerhaaveplein 79

Centrum

1 oktober tussen 16.00-20.00 uur
Stadskantoor, Stadserf 1

Daarnaast kunt u een inspraakreactie geven op de voorstellen voor het parkeerbeleid tot uiterlijk 24 oktober 2008 door::
-een schriftelijk reactie op te stellen en deze te richten aan: Gemeente Schiedam, Postbus 1501, 3100 EA Schiedam t.a.v. dhr. H. Verdonk of per e mail aan h.verdonk@schiedam.nl.
-een inspraakformulier in te vullen op de website van de gemeente Schiedam (www.schiedam.nl)

-telefonisch contact op te nemen met dhr. H. Verdonk van Bureau XTNT, die de inspraakprocedure voor de gemeente Schiedam begeleidt, via telefoonnummer 030 239 8065.

Het concept Parkeerbeleidsplan 2008 2013 en het verslag probleeminventarisatie parkeren kunt u vinden op de website van gemeente Schiedam: www.schiedam.nl.
. Deze afbeeldingen komen terug op relatiegeschenken die Tange in opdracht van de gemeente vervaardigde. (foto: Jan van Kampenhout, gemeente Schiedam)

Klik hier voor meer informatie.