Ministerie van Defensie

18-09-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

8 tot en met 15 september

Het Slowaakse wachtpeloton wordt verwelkomd op Kamp Holland. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Mede vanwege de Ramadan is het erg rustig in de provincie Uruzgan. Op Kamp Holland arriveerde afgelopen week een eenheid uit Slowakije. Deze nam op 14 september de bewaking van het kamp over van Nederlandse militairen. Door de Slowaakse inzet kan het extra Nederlandse wachtpeloton van 42 Tankbataljon uit Havelte terugkeren naar Nederland.

Na Australië, Tsjechië en Frankrijk is Slowakije het vierde land dat de missie in Uruzgan gaat ondersteunen. Hierdoor krijgt het internationale karakter van Task Force Uruzgan steeds meer gestalte.

Belgische F-16's
Op Kandahar Air Field zijn de Belgische F-16's vanaf deze week ook volledig operationeel inzetbaar. Nederland zal hierdoor op korte termijn de capaciteit van de Air Task Force terugbrengen van zes naar vier F-16's.

Video: F-16 detachement op Kandahar Air Field

Tijdens de uitvaart van Jos ten Brinke werd de erehaag gevormd door collega's van 41 Panstergeniebataljon. - Foto: Peter van Bastelaar/AVDD

Uitvaart Ten Brinke
De vorige week omgekomen soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke is afgelopen vrijdag onder grote belangstelling begraven in zijn woonplaats Rekken. Collega's van 41 Pantsergeniebataljon waar Ten Brinke deel van uitmaakte, vormden een erehaag voor de gesneuvelde soldaat.

Onderzoek publieke opinie
Deze maand is opnieuw onderzoek gedaan naar de publieke opinie over de Nederlandse inzet in Afghanistan. Daarin zijn geen opvallende verschillen te zien met de voorgaande maanden.

Gevechtscontacten
Eenheden van Task Force Uruzgan (TFU) werden in de omgeving van patrouillebasis Qudus tweemaal beschoten met een 107mm raket. Dit leverde geen schade of slachtoffers op en bij één van de beschietingen is het vuur beantwoord. TFU-militairen vuurden waarschuwingsschoten af omdat enkele personen zich bij het wrak van een voertuig bevonden dat vorige week door een IED werd getroffen. Inmiddels is het wrak geborgen. Verder werden er enkele waarschuwingsschoten afgevuurd op bestuurders van voertuigen die stopsignalen van TFU-eenheden negeerden.

Ten noorden van Tarin Kowt vond een TFU-eenheid een IED (Improvised Explosive Device), die door de Explosieven Opruimingsdienst is ontmanteld. Ook werd in de buurt van Chora een IED ontdekt en onschadelijk gemaakt. F-16's van de Air Task Force verleenden ondersteuning aan een ISAF-eenheid in de provincie Helmand.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)
Monitor Publieke Opinie Uruzgan