Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 18 september 2008

Achter de voordeur

De Baarsjes start nog dit jaar met huisbezoeken in de Mercatorbuurt Noord. In deze wijk wonen relatief veel mensen met een uitkering. Portefeuillehouder Mirjam Smeels: 'De ervaring leert dat mensen in een zwakke sociaaleconomische positie vaak veel hulpvragen hebben. Het stadsdeel wil met het project 'Achter de voordeur' de sociaaleconomische, sociale en fysieke zelfstandigheid van die groep bewoners dan ook verbeteren.'

In het eerste jaar staan 300 huisbezoeken op de rol. Het project gaat van start op initiatief van de stadsdeelraad. Smeels: 'Wij gaan er op af. De hulp moet verder gaan dan het overhandigen van een lijstje adressen van dienstverleners. Bewoners die voorzieningen niet gebruiken gaan we niet alleen actief opsporen, maar we helpen ze ook om gebruik te maken van alle voorzieningen.'

De huisbezoeken worden afgelegd door een bewonersadviseur, samen met ter zake doende deskundigen.

Het plan van aanpak staat 30 september op de agenda van de raadscommissie Welzijn.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Goed idee wordt beloond

Bewoners weten wat goed is voor hun straat, buurt en wijk. 'Wij willen bewonersinitiatieven die de leefbaarheid, veiligheid en samenhang in de buurt versterken graag ondersteunen', zegt portefeuillehouder Mirjam Smeels: 'Daarbij willen we het voor bewoners vooral makkelijker maken om een idee tot uitvoering te brengen. Dat betekent dat het aanvragen van een subsidie niet al te ingewikkeld moet zijn en dat we geen moeilijke verantwoordingssystematiek optuigen.'

Het stadsdeel roept ook de participatiemakelaar in het leven. 'Die reikt bewoners de helpende hand én bevordert de diversiteit én kwaliteit van bewonersparticipatie en bewonersinitiatieven.'

Nadat de raadscommissie Welzijn 30 september over de voorstellen heeft gesproken, wordt de notie 'Bewonersinitiatieven in De Baarsjes' vrijgegeven voor inspraak.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Onderhoud muur Geuzenkade
Stadsdeel De Baarsjes gaat groot onderhoud verrichten aan de kademuur van het Westelijk Marktkanaal tussen huisnummer 28 en 81. Vanaf maandag 29 september wordt het bestaande metselwerk aan de waterkant en de rollaag op de muur vervangen. De werkzaamheden duren ongeveer 20 weken. Om het gazon te sparen en geen schade aan de wortels van de bomen te veroorzaken worden de werkzaamheden vanaf het water uitgevoerd. Laaghangende takken van de wilgen worden zoveel mogelijk intact gehouden door ze samen te binden. Binnen één meter vanaf de kademuur moeten de heesters verwijderd worden, deze worden na de werkzaamheden weer teruggeplant. Omdat de werkzaamheden vanaf het water worden uitgevoerd geven ze op de wal weinig overlast. De twee parkeerplaatsen aan de waterkant tegenover huisnummer 81 bij de ondergrondse containers worden ingericht als werkterrein. De rijwegen blijven open. Voor die ondergrondse containers komen tijdens de werkzaamheden bovengrondse in de plaats. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Ouderenadviesraad jarig
De Ouderenadviesraad bestaat deze maand 20 jaar. Dat wordt vrijdag 19 september gevierd. Portefeuillehouder Mirjam Smeels is ook van de partij. Zij biedt namens het stadsdeel een cadeau aan.

De ouderenadviesraad bestaat uit een groep actieve oudere bewoners in De Baarsjes. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies over bijvoorbeeld zaken als veiligheid, mobiliteit, vereenzaming en vervoer.

Locatie en tijd: vrijdag 19 september, 15.30 - 18.00 uur, De Bestevaer, Jan van Galenstraat 107-G.

Fietsen en varen op autovrije zondag
Zondag 21 september is de autovrije zondag, met door de hele stad 100 activiteiten op straat. Ook in De Baarsjes zijn dit jaar verschillende evenementen: droomfietsen en eenwieleren op het Mercatorplein, een pieremagochelrace op de Admiralengracht en een informatief straatfeest over milieu en luchtvervuiling bij de Bestevaer in de Jan van Galenstraat. Twee evenementen worden georganiseerd door bewonersgroepen (BoomingBaarsjes en VanGalenVrachtwagenVrij), het fietsevenement op het Mercatorplein door Circus Elleboog en MeBike. Het gebied binnen de ring A10 - daar hoort De Baarsjes ook bij - is van 10 uur 's morgens tot vijf uur 's middags grotendeels autovrij. Auto's en motoren kunnen vanaf de ring A10 het autovrije gebied niet in, wel uit. De stad blijft goed bereikbaar met openbaar vervoer, taxi's en voor nood- en hulpdiensten. Voor alle weggebruikers geldt dus: blijf goed opletten op straat! Meer informatie over bereikbaarheid en alle activiteiten is te vinden op www.autovrijedag.amsterdam.nl. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

De Baarsjes heeft Antwoord

Met ingang van 1 oktober worden telefoontjes naar het stadsdeel via het telefoonnummer 020 589 2411 automatisch doorgeschakeld naar telefoonnummer 14 020 van Antwoord. Uitzondering wordt er gemaakt voor bewoners die één van de drie meldpunten van de Mercatorpost willen bellen. Zij kunnen dat nummer blijven bellen. Ook Parkeer Combinatie Holland blijft op het oude nummer bereikbaar. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Uit de stadsdeelraad

Project De Witte Ruyter valt goed bij raadscommissie

Het project De Witte Ruyter is geëvalueerd. De raadscommissie Stadsdeelwerken/Wonen heeft het evaluatierapport onder de loep gelegd. Bij de bespreking ervan waren de fracties unaniem in hun waardering: het betreft een goede en eerlijke evaluatie. Hier staan goed en minder goed mooi op een rij. Minder goed zijn bijvoorbeeld de hobbels in de communicatie en de onverhoedse koerswijzigingen in de loop van het project. Ook zijn er kanttekeningen bij de rol van Meneer de Wit als culturele trekker van het project.

GroenLinks, D66 en de PvdA misten een prijs-prestatieplaatje. GroenLinks vroeg verder om een lange termijn visie voor het vervolgproject Creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid. Moeten kunstenaars die via het project subsidie krijgen uiteindelijk op eigen benen staan, bijvoorbeeld?

D66 wilde de openingstijden van de galeries meer op elkaar afstemmen, bijvoorbeeld door dit als voorwaarde voor het krijgen van subsidie te stellen. De partij was positief over de plannen voor combiwoningen. D66 en de PvdA vroegen zich af wat er met de aanbevelingen in het rapport gaat gebeuren.

De VVD was positief over de verbreding van het project. Van een kunstproject naar creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid. Bedrijfjes kunnen zichzelf uiteindelijk bedruipen en dat trekt weer anderen aan zoals aantrekkelijke horeca. Verder ergert de VVD zich aan de vaak lelijke raambekleding. Zouden woningcorporaties bij het leeg komen niet voor standaard raambekleding kunnen zorgen?

De PvdA sloot zich hierbij aan. Verder was de PvdA positief over de activiteiten, de diversiteit en het ondernemerschap in het project.

De portefeuillehouder, Mirjam Smeels, zegde toe een prijs-prestatieplaatje te laten uitwerken voor de volgende commissievergadering. Zij kiest voor verbreding en ondernemerschap. Mensen moeten hun eigen broek op kunnen houden, het stadsdeel schept hier de voorwaarden voor. Bij ondernemers passen geen voorgeschreven vaste openingstijden, is haar mening. Ook de suggestie voor de raambekleding vond ze een zaak van de betrokkenen zelf.

Raadsvergadering begint later

De raadsvergadering op 23 september begint een half uur later dan gebruikelijk, dus om 20.30 uur. Gesproken wordt onder andere over de nieuwe Horecanota

Agenda

"Falling Apart"

MLB Expositieruimte, tot 28 september.

Moeder & Dochter Iftar

VTC Club Rainbow, 18 september - aanvang 18.30 uur.

Salsa les

Studio Meneer de Wit, 19 september.

Burlesque Freak Out

Club 8, 19 september.

'Global Mala Dag'

GoYuMe Centre, 20 september tot 21 september.

Autoloze Zondag

Verschillende plekken in De Baarsjes, 21 september.

Blurt! The Last Gig of the Last Tour

Illuseum, 21 september - aanvang 15.00 uur.

Pieremachochelrace

Brug Jan Evertsenstraat/Admiralengracht, 21 september - aanvang 15.00 uur.

Vergadering stadsdeelraad

Raadzaal stadsdeelkantoor, 23 september - aanvang 20.00 uur.

Lights Down Low

Club 8, 25 september.

Fuq le Funq

Club 8, 26 september.


----------

Klik hier voor de servicecode van Stadsdeel De Baarsjes. Klik hier voor de disclaimer van Stadsdeel De Baarsjes. Klik hier voor diverse contactgegevens van Stadsdeel De Baarsjes. Klik hier voor het laatste nieuws van het stadsdeel. Klik hier om u aan te melden voor Baarsjesmail, de E-nieuwsbrief van het stadsdeel.