Senternovem


18-09-2008 | De Week van de Vooruitgang

Van 14 tot en met 22 september vindt de Week van de Vooruitgang plaats. Het Platform Duurzame Mobiliteit van EnergieTransitie stimuleert dat steeds meer bedrijven hieraan deelnemen, bijvoorbeeld door mobiliteitsconcepten te ontwikkelen als onderdeel van de normale bedrijfsvoering. PDM ondersteunt werkgevers die actief zijn op het gebied van duurzame mobiliteit.

"Het bedrijfsleven is essentieel om anders met mobiliteit om te gaan. De zakelijke wereld draagt immers voor een belangrijk deel bij aan de totale mobiliteit," zegt Vivienne Tersteeg, secretaris van het Platform Duurzame Mobiliteit. "Daarom richten we ons met name op het bedrijfsleven. Om duurzame mobiliteit te stimuleren hebben we een aantal transitiepaden uitgezet, maar om een en ander te versnellen, is het van belang dat werkgevers actief meedoen."

Bewustwording
"Tijdens de Week van de Vooruitgang vragen we extra aandacht voor de mogelijkheden waarop bedrijven aan duurzame mobiliteit kunnen bijdragen," vervolgt Tersteeg. "Bijvoorbeeld door op een andere manier na te denken over de inzet van hun eigen wagenpark: zijn alle ritten wel nodig? Kunnen vergaderingen op locaties gepland worden die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer? Is de OV-fiets of autodaten iets voor ons bedrijf? Er zijn vaak veel meer keuzemogelijkheden dan je op het eerste moment zou denken. Het heeft met bewustwording te maken. Ook inzicht in de kosten voor mobiliteit kan verhelderend werken. Gezien de olieprijzen zijn mogelijke besparingen een extra motivatie om in te zetten op duurzame mobiliteit."

Best practices uitwisselen
De bijdragen van bedrijven tijdens de Week van de Vooruitgang bestaan onder meer uit het bijwonen en/of organiseren van bijeenkomsten over duurzame mobiliteit. PDM biedt ondersteuning door mee te helpen met de programmering, het leveren van sprekers en de afstemming van diverse onderwerpen. Zo is er een debat georganiseerd voor ondernemers, werknemers en beleidsmakers, waarbij onder meer TNT Post, Rabobank, FNV, Mobius en Taskforce Mobiliteitsmanagement aanwezig zijn. Het debat heeft als doel om best practices uit te wisselen en knelpunten voor duurzaam mobiliteitsbeleid bij bedrijven boven water te halen en hen te motiveren om de ingeslagen weg naar duurzaam ondernemen verder te bewandelen.

Workshops en slimme oplossingen
In een serie workshops in onder meer Utrecht, Eindhoven, Dordrecht en Breda inspireren bedrijven en overheden elkaar om aan de slag te gaan met duurzame mobiliteit. Ze laten zien voor welke slimme oplossingen ze hebben gekozen, bijvoorbeeld inzetten op andere manieren van reizen, stimuleren van het openbaar vervoer, het gebruik van alternatieve brandstoffen. Verschillende initiatieven maken duidelijk dat duurzame mobiliteitsconcepten in toenemende mate onderdeel uitmaken van de normale bedrijfsvoering van bedrijven en organisaties. Tersteeg: "De Week van de Vooruitgang biedt veel aanknopingspunten voor bedrijven om na te denken over duurzame mobiliteit en ermee aan de slag te gaan. We hopen dan ook het komend jaar op nóg meer goede initiatieven."

Kijk voor meer informatie over De Week van de Vooruitgang op www.weekvandevooruitgang.nl