Senternovem


18-09-2008 | Gebruik van aardwarmte in kas: Tachtig procent minder energiekosten

Tachtig procent minder energiekosten

De kosten van het energieverbruik van tomatenkweker Van den Bosch uit Bleiswijk zijn door het gebruik van aardwarmte met ongeveer tachtig procent gedaald. Het glastuinbouwbedrijf is het eerste in Nederland dat aardwarmte gebruikt om in de warmtebehoefte te voorzien. Het Programma Kas als Energiebron was ondermeer betrokken bij het onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van aardwarmte. EOS DEMO subsidieerde het project.

Tomatenteler Rik van den Bosch meldt in het Financiële Dagblad erg tevreden te zijn over de warmte uit de diepe aardlagen. De temperatuur is zeer constant, 60 '0C en de hoeveelheid water die de pompen aanvoeren blijkt groter dan verwacht. Daarom heeft Van den Bosch besloten ook in een tweede kas gebruik te maken van aardwarmte. Mede als gevolg daarvan verdient de installatie - de kosten van het totale aardwarmteproject bedragen 6 miljoen euro - zich nu sneller terug: zeven tot acht jaar, terwijl gerekend was op twaalf jaar.

EOS DEMO
De glastuinder was mede vanwege de grillige energiemarkt op zoek naar een goed alternatief voor aardgas en wendde zich tot SenterNovem. Na een verkennend gesprek kwam Van den Bosch in contact met het Platform Geothermie dat eind 2002 werd opgericht om aardwarmte in Nederland `uit' de grond te krijgen. Dat leidde uiteindelijk tot de aanvraag van een EOS DEMO-subsidie en de honorering ervan. Sinds eind 2007 draait de installatie probleemloos.

Serieuze plannen met aardwarmte
In juli deelde Van den Bosch zijn ervaringen met andere tuinders tijdens een door het Programma Kas als Energiebron georganiseerde bijeenkomst. Van de veertig belangstellenden bleken zeker tien tuinders serieuze plannen met aardwarmte te hebben. Tuinders die aardwarmte in willen zetten, krijgen vanaf volgend jaar een extra steun in de rug. Dan komt de overheid met een regeling die voorziet in een garantievoorziening.

Garantievoorziening
De garantievoorziening is bedoeld om de financiële schade te dekken als gevolg van eventuele misboringen. Hoewel vooraf met een grote mate van zekerheid (negentig tot vijfennegentig procent) bepaald kan worden of een boring het beoogde resultaat zal hebben, blijft er sprake van een kleine kans op een misboring. En wanneer dat het geval is, zijn er zulke grote bedragen mee gemoeid - miljoenen euro's - dat een garantievoorziening op zijn plaats is.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Van aardgas naar aardwarmte