Senternovem


18-09-2008 | Natte doek is hart van superzuinige airco

Een loeiende airco staat meestal garant voor een hoge energierekening. Maar niet bij het nieuwe aircosysteem dat water verdampt om te koelen. Het systeem heeft 70 tot 80% minder energie nodig dan gewone airco's.

Naast energiewinst heeft dit systeem nog een belangrijk voordeel: het is namelijk veel schoner dan de huidige airco's. Maus Dieleman, projectadviseur bij EOS: "In de meeste airco's zitten veel chemische stoffen als koudemiddel. Daar moet je wat mee na verloop van tijd. De nieuwe oplossing - adiabatische koeling - maakt gebruik van de koelende werking van verdampend water. Dat principe wordt gecombineerd met ventilatie die de afgekoelde lucht in het gebouw verspreidt." Net als de warmte-koude-opslag gaat het om een alternatief duurzaam koelmiddel.

Twee proefprojecten kregen subsidie: een sociale werkplaats en recentelijk een - veel kleinschaliger - schoolgebouw. De hulp van SenterNovem leverde veel mediabelangsteling op. Ook bleek er in de markt veel vraag naar zuiniger airco's te bestaan.