Senternovem


18-09-2008 | Rathenau Instituut: communicatie over CO2-opslag zinvol

Het Rathenau Instituut presenteerde op 4 september aan kamerleden het onderzoek `Schoon fossiel of vuilstort' naar de mening van burgers over de opslag van CO2 in lege aardgasvelden. Harry Schreurs, Programmamanager en secretaris ET Werkgroep Schoon Fossiel reageert.

Conclusies uit het rapport zijn onder meer dat burgers twijfelen over de veiligheid van CO2-opslag, maar nog meer over nut en noodzaak. Zij ergeren zich aan de term `schoon fossiel' en zien de techniek niet in relatie tot alternatieven zoals energiebesparing, duurzame energie en kernenergie. Schreurs: "Verder concludeert het rapport dat burgers zich zorgen maken over het lange termijn beheer van CO2-opslag, het internationale commitment van milieu- en klimaatproblemen en de import van buitenlands CO2voor opslag in de Nederlandse bodem. Ook zien zij liever tests op zee in plaats van op land. Het instituut beveelt daarom aan burgers serieus te nemen, hen volledig te informeren en een helder debat met hen over deze waargenomen pijnpunten te voeren."

Wringende schoen
"Ik ben blij dat het rapport duidelijk maakt waar de schoen wringt. En dat is vooral dat burgers te weinig weten over CCS (Carbon Capture & Storage)" zegt Schreurs. "Het is geen koren op de molen voor de voortgang van CCS, maar ik denk dat we daar wel ons voordeel mee kunnen doen."

Niet óf óf, maar én én
Het rapport toont aan dat burgers niet zien dat er wel degelijk energie gaat naar alternatieven voor CCS zoals energiebesparing en duurzame energie. Sterker nog: daar is meer geld voor beschikbaar. Zo gaat uit de pot die uit het `Borssele akkoord' voortkwam, meer dan 160 miljoen euro naar die alternatieven, terwijl voor CCS zo'n 80 miljoen is gereserveerd. Ook Stan Dessens, voorzitter van de Taskforce CCS zei het onlangs nog: "Energiebesparing en duurzame energie zijn broodnodig, maar daarmee redden we het niet.Afvangst en opslag van CO2 zijn de komende decennia ook nodig.Het is niet óf óf, het is én én."

Compenseren
Schreurs: "Die boodschap moet klaarblijkelijk nog beter over het voetlicht worden gebracht. Het informatiegebrek wordt ook duidelijk als burgers zich afvragen waarom er niet op zee getest wordt. Want er vinden wel degelijk al tests op de Noordzee plaats." Dat burgers zich soms zorgen maken, is overigens wel begrijpelijk, maakt hij duidelijk. "Ik kan me voorstellen dat mensen die in de omgeving van een opslaglocatie wonen bang zijn dat de prijs van hun woning daalt. Aan dat soort bijeffecten kun je echter wel wat aan doen, bijvoorbeeld in de vorm van compensatie."

Afspraken in de pijplijn
Schreurs omarmt de conclusies van de respondenten dat internationale afspraken noodzakelijk zijn. Alleen dan kan de nodige schaalvergroting en marktwerking voor CO2-handel ontstaan. Hij benadrukt dat er afspraken in de pijplijn zitten: "De Europese Commissie neemt nog binnen de huidige termijn een besluit over de internationale CCS-richtlijnen. Ook werken we bij onderzoek samen met Noorwegen, Duitsland en Engeland. Maar dat staat allemaal niet op het netvlies van de Nederlander. Daar moeten we hard aan werken."