Senternovem


18-09-2008 | Stakeholders spreken zich uit over EnergieTransitie in alternatieve Troonrede

Aedes wil zonnepanelen in dakpannen

Stel: u krijgt de mogelijkheid een paragraaf te schrijven voor de Troonrede. Wat zou u dan zeggen over EnergieTransitie en de omslag die Nederland maakt naar duurzame energie? Die vraag is voorgelegd aan aanhangers en criticasters in de wereld van energie, klimaat en milieu. Het resultaat: EnergieTransitie levert veel gespreksstof op.

EnergieTransitie stimuleert organisaties aan de slag te gaan met schone energie. En laat dit nu precies het onderwerp zijn dat volgens belangenvereniging Aedes hoog bij corporaties op de prioriteitenlijst staat. "Aedes wil ruim baan voor duurzame energie. Corporaties hebben er al veel aandacht voor. Het is hun ambitie de komende tien jaar tenminste twintig procent te besparen op het gasverbruik in de bestaande voorraad", laat directeur Henk van Heuven vanuit Hilversum weten.

Marktrijpe, duurzame oplossingen
De directeur van Aedes bijt het spits af. "Corporaties zijn druk bezig om expertise op te bouwen om bij te kunnen dragen aan de energietransitie. Want duurzame energie kan corporaties helpen om ook op korte termijn resultaten te boeken. De toepassing van HRE-ketels is daarvan een goed voorbeeld. Daarmee kan dertig procent worden bespaard ten opzichte van gewone ketels. Corporaties hebben dus behoefte aan duurzame oplossingen die marktrijp zijn. Maar er moet meer gebeuren. Zonnepanelen moeten goedkoper, met beter rendement. Bovendien moeten ze flexibel toe te passen zijn, bijvoorbeeld als dakpannen. Zo gauw mogelijk moet ook de infrastructuur op orde zijn voor grootschalige duurzame energie."

Amsterdamse successen
Ook Tom van de Beek van het Klimaatbureau Amsterdam schrijft maar wat graag mee aan de Troonrede. Het is immers een uitgelezen kans om weer eens te benadrukken dat de hoofdstad `goed bezig is op klimaatgebied'. Door tal van maatregelen zal de ambitieuze CO2-emissiedoelstelling van Amsterdam (-40% CO2-reductie in 2025) veel eerder worden gehaald dan was gehoopt, zo laat Van de Beek weten. Hoeveel eerder, is nog niet bekend, maar in de Troonrede wil hij daarom graag plek inruimen voor de Amsterdamse successen. "Verheugd kan de regering melden dat de EnergieTransitie in Amsterdam concreet vorm krijgt. De gemeente, de drie grootste woningbouwcorporaties en het Havenbedrijf willen zonnepanelen plaatsen op 5 miljoen vierkante meter dakoppervlak. Samen met een extra windturbinepark van 500 MW in het havengebied en langs het Noordzeekanaal kan de stad daarmee binnenkort bijna geheel in haar eigen elektriciteitsbehoefte voorzien."

Positieve boodschap
Greenpeace vindt dat er nog niet genoeg is gepraat over het klimaat. Daarom ziet campagneleider Hans Altevogt graag dat koningin Beatrix aankondigt dat er in 2009 een breed EnergieTransitieDebat plaatsvindt. Ook wil Altevogt een aantal zinsneden opnemen die internationaal opzien zouden baren, wanneer ze door de majesteit zouden worden uitgesproken, zoals `ondergrondse CO2-dumping'. Het is een bekend geluid van de milieuorganisatie. Maar een andere boodschap wil hij ook meegeven in de Troonrede: "In positieve zin kiest het kabinet voor een integraal pakket van (Europese) stromingsbronnen (`supply side management'), `negawatts' resp. `negagas' (`demand side management') en extra aandacht voor slimme en kosteneffectieve koppelnetten van stroom, warmte en gas. Gasvormige brandstoffen zijn volgens het kabinet voldoende beschikbaar om deze integrale energietransitie tot 2050 te begeleiden", aldus Altevogt.

Samenwerking tussen overheid en markt
Teun Bokhoven van de Belangenorganisatie voor Duurzame Energie (DE Koepel) is uiteraard een groot voorstander van de EnergieTransitie. Maar het gaat DE Koepel allemaal niet snel genoeg. "Het potentieel en de slagkracht van duurzame energie worden nog steeds zwaar onderschat. De sector is klaar voor een snelle groei en voor het leveren van een grote bijdrage aan de doelstellingen voor CO2-reductie en voorzieningszekerheid, op de lange en korte termijn. Bovendien kunnen duurzame bronnen energie leveren aan de bijna 2 miljard mensen in ontwikkelingslanden die nu nog grotendeels zonder moeten doen. Met visie, ambitie, beleid en actuele kennis van zaken is heel veel mogelijk, zeker als overheid en sector samen optrekken."