Begroting toont gebrek aan internationale solidariteit

18/09/2008 16:34

ICCO

Het gebrek aan internationale solidariteit met mensen in ontwikkelingslanden in de begroting van het ministerie voor Buitenlandse Zaken, baart ontwikkelingsorganisatie ICCO zorgen. Ondanks goede intenties lijkt de regering het beleid voor ontwikkelingssamenwerking steeds meer in te zetten als instrument ten dienste van het eigen belang van Nederland. Als één van de meest welvarende landen ter wereld moet Nederland ontwikkelingssamenwerking blijven zien als vanzelfsprekende bijdrage aan armoedebestrijding.

Daarnaast vraagt ICCO zich af waar het kabinet de beloofde 500 miljoen extra middelen gaat vrijmaken voor versterking van klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Met dat geld kunnen ontwikkelingslanden kosten dekken voor omschakeling op schone - maar duurdere - energieopwekkende technieken, zoals houtbesparende ovens en zonne-energie. Daarmee behouden landen de kans zich verder te ontwikkelen, zonder daarbij verdere klimaatverandering te veroorzaken. Omdat klimaatverandering het gevolg is van vervuiling door rijke geïndustrialiseerde landen, zijn zij ook verantwoordelijk voor de kosten. 'De vervuiler betaalt', aldus ICCO. De regering zegde eerder toe dat dit geld niet ten koste gaat van het budget voor ontwikkelingssamenwerking van Buitenlandse Zaken, maar dit is niet duidelijk in de begroting.

Volgens het kabinet werkt Nederland aan een eerlijk handelsbeleid. ICCO wijst erop dat dit niet strookt met de praktijk. De Europese Unie onderhandelt op dit moment - mede namens Nederland - met ontwikkelingslanden over nieuwe handelsverdragen. Deze verdragen beperken de mogelijkheden voor arme landen om zich te beschermen tegen importen uit Europa. De economie van ontwikkelingslanden is vaak nog te zwak om te concurreren met de sterke Europese markt. Landen moeten de mogelijkheid hebben hun economie op te bouwen, voordat zij hun grenzen openstellen. ICCO roept Den Haag daarom op zich binnen Europa hard te maken voor eerlijke handelsregels.

Verder plaatst ICCO vraagtekens bij de intentie van de regering om de relatie tussen de Europese Unie met Israël te intensiveren. Er zijn talloze rapporten van VN-organisaties en internationale mensenrechtenorganisaties die wijzen op grove schendingen van mensenrechten van Palestijnen door Israël. Door steun uit te spreken voor een sterkere relatie met Israël - met de bijbehorende handels- en politieke voordelen voor dit land - beloont Nederland Israël voor deze misstanden. Daarmee maakt Nederland haar inzet voor mensenrechten in het buitenlandbeleid ongeloofwaardig.





http://www.icco.nl