Vijf nominaties voor Hein Roethofprijs 2008

18/09/2008 16:34

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Vijf projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2008. Dat heeft de jury van de Hein Roethofprijs vandaag bekend gemaakt. De genomineerden zijn: Wijk en Agent Samen van de gemeente Zoetermeer, Romeo en Julia V2.0 van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, Spreekuur ex-gedetineerden van Humanitas Amsterdam, Sociale veiligheid Merwede-Lingelijn van het gelijknamige Platform uit Gorichem en Jongeren Toezicht Team van de regiopolitie Haaglanden. In totaal zijn 30 projecten ingezonden voor deze tweeëntwintigste editie van de preventieprijs. Alle genomineerde projecten ontvangen in ieder geval E 5000.-

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in Utrecht.

De prijs, die bestaat uit een bedrag van E 20.000 en een beeldhouwwerkje, wordt op 27 oktober uitgereikt door minister Hirsch Ballin van Justitie.

Wijk en Agent Samen

De inwoners betrekken bij de verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk, dat is de belangrijkste doelstelling van het project Wijk en Agent Samen (WAS) uit Zoetermeer. Was-leden en wijkagenten surveilleren op reguliere basis samen in de wijk om een oogje in het zeil te houden en misstanden te signaleren. In 2001 is het eerste WAS-team in de wijk Rokkeveen gestart. Een aantal inbraken was voor de wijkagent aanleiding om de bewoners actieve hulp bij het opsporen van de daders te vragen. De daders werden gepakt. Deze eerste vorm van samenwerken tussen burgers en wijkagenten werd in het project WAS geformaliseerd. WAS is niet ingebed in de gemeentelijke organisatie. Het zijn de bewoners zelf die iets willen doen in en voor hun wijk. Drie wijken in Zoetermeer hebben inmiddels een eigen WAS-team.

Romeo en Julia V2.0

Het project Romeo en Julia V2.0 wil scholieren in de onderbouw van het VMBO op een voor hen aansprekende manier stimuleren om zich te verdiepen in de verschillende manieren van communiceren, hun eigen rol daarin en het effect van culturele verschillen daarop. Conflicten op het schoolplein of in de klas komen vaak voort uit het niet begrijpen van elkaar, gewoonten en gebruiken en achterliggende opvattingen en overtuigingen. Daarom hebben Euro's voor Vrede en de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld gezamenlijk een projectweek over communicatie en omgangsvormen ontwikkeld voor VMBO-scholen. Romeo en Julia speelt in op het fenomeen dat steeds meer scholen werken met projectweken. Het biedt een kant en klare vakoverschrijdende projectweek van vier dagen inclusief gastdocenten. De projectweek is een combinatie van scenario, website en lesopdrachten en speelt in op de belangstelling van leerlingen door gebruik van moderne media, zoals internet en mobiele telefoons. Afgelopen jaar is de projectweek in de vorm van een pilot uitgevoerd op vijf VMBO-scholen in Zuid-Holland.

Spreekuur ex-gedetineerden

Omstreeks 2005 is de verantwoordelijkheid voor de begeleiding van ex-gedetineerden gewijzigd. Vrijwillige begeleiding, uitgevoerd door de reclassering, behoorde niet meer tot het standaardaanbod. De verwachting was dat reguliere instellingen op gemeentelijk niveau de begeleiding op zich zouden nemen. In 2006 kwamen er signalen vanuit de doelgroep en vanuit organisaties dat er behoefte was aan een spreekuur waar de ex-gedetineerde met zijn vragen terecht kon. Het spreekuur in Amsterdam is een samenwerkingsverband van Humanitas, Reclassering Nederland en de Hogeschool van Amsterdam. Het is een inloopspreekuur en twee keer per week twee uur open voor bezoek. Dienstverlening aan ex-gedetineerden, voorkomen van recidive, minder overlast door criminaliteit en het bijdragen aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn de belangrijkste doelstellingen van het inloopspreekuur.

Vrijwilligers van Humanitas voeren de gesprekken en leggen de bezoeker uit dat er geen materiële middelen zijn te vergeven, zoals onderdak en geld, maar dat het spreekuur bedoeld is om informatie te verschaffen en door te verwijzen. Veel vragen van de ex-gedetineerden gaan over wonen, uitkering en geblokkeerde bankrekeningen. Na vaststellen van het probleem en vastleggen van gegevens wordt er direct advies gegeven, doorverwezen naar instanties of een vrijwillige coach van Humanitas ingeschakeld. Bezoekers worden na verloop van tijd opgebeld om te informeren naar de effecten van het advies.

Sociale Veiligheid Merwede-Lingelijn

Door toenemend geweld, criminaliteit, fietsendiefstallen, zwartrijden en vernielingen op en rond de spoorlijn van Gelderland naar Dordrecht vice-versa kwamen er steeds minder reizigers. Daardoor hadden de gemeenten ontevreden bewoners en het vervoerbedrijf teruglopende inkomsten. Om de problemen integraal aan te pakken werd in 2004 het project Sociale Veiligheid Merwede-Lingelijn gestart door zeven betrokken gemeenten, Prorail, NS, politie en Openbaar Ministerie. Afname van het aantal incidenten en toename van de gevoelens van veiligheid onder de reizigers waren de voornaamste doelstellingen van het project. Prorail, KLPD, politie en Arriva houden regelmatig themadagen, waarbij problemen worden aangepakt en de reizigers kunnen zien dat er wat gebeurt. Gemeenten zorgen voor aanleg van camerasystemen en investeren in een gezamenlijke uitleesruimte en bemensing. Justitie zorgt voor een snelle afhandeling van strafbare feiten. Gezamenlijk worden BOA's ingehuurd die alle voorkomende zaken signaleren. In 2002 is begonnen met een jaarlijkse enqu(ee)te onder de reizigers en het bijhouden van een incidentenregistratie. Hieruit blijkt dat de veiligheidsgevoelens onder reizigers en het aantal incidenten sinds 2002 structureel is gedaald.

Jongeren Toezicht Team

Al vele jaren was er overlast van hangjongeren in het stadscentrum van Den Haag, vooral op koopavonden. Een gedeelte van de hangjongeren ging niet naar school, was werkloos en had geen dagbesteding. Door het de hele dag in groepjes doelloos rondhangen, winkelend publiek lastig te vallen en te bedreigen, blowen, drinken en geluidoverlast te veroorzaken voelde het winkelend publiek zich steeds onveiliger en bleef weg. Daarom is in 2001 door de gemeente Den Haag en regiopolitie Haaglanden gezamenlijk het project Jongeren Toezicht Team (JTT) gestart. Het project is voor jongeren tussen de zestien en twintig jaar zonder school of vaste baan. Zij "leren en werken" 32 uur per week bij het JTT, waarvan twaalf uur gebruikt wordt voor sociale vorming en de resterende twintig uur voor surveillance. Een team bestaat uit twee politiefunctionarissen, een jongerenwerker en twaalf jongeren. De jongeren nemen voor een half jaar deel aan het JTT. De werkzaamheden van het JTT bestaan onder andere uit hulpverleningstaken, gericht toezicht houden op diverse locaties, het signaleren van onregelmatigheden en het aanspreken van overlast gevende jongeren en de inzet tijdens evenementen. De JTT-leden zijn tijdens hun werk door middel van hun kleding herkenbaar en beschikken over communicatiemiddelen. Tijdens het traject nemen de jongeren deel aan trainingen en cursussen en wordt door het jongerenwerk getracht de sociale, economische en maatschappelijke positie van de jongeren te verbeteren. Circa 80% van de deelnemende jongeren is uitgestroomd naar een reguliere opleiding of werk dat bij hen past.

Jury

De onafhankelijke jury van de Hein Roethofprijs bestaat uit mevrouw M. Christophe, projectleider politie Huiselijk Geweld, mevrouw A. van Santen, presentator van het programma Opsporing Verzocht, de heer J. van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland en de heer A. Westerman van het Verbond van Verzekeraars. Voorzitter van de jury is de heer G. Bruinsma, directeur van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, tevens hoogleraar Criminologie.





http://www.hetccv.nl/Nieuws/2008/09/Vijf-nominaties-voor-Hein-Roethofprijs-2008.


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid