Gemeente Gouda


Welstandsnota verbeterd (18-9-2008)

Als je iets wilt bouwen of verbouwen, krijg je te maken met de welstandsnota. Hierin staat hoe Gouda bouwplannen toetst aan redelijke eisen van welstand en welke criteria daarbij gelden. De nota is nu gedigitaliseerd, leesbaarder gemaakt en onnodige regels zijn geschrapt. Op www.gouda.nl kan nu iedereen in vier eenvoudige stappen zien wat de spelregels zijn.

In de Goudse Welstandsnota staan richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat de `ruimtelijke kwaliteit' van de stad goed blijft en gestimuleerd wordt. In 2006 is de nota geëvalueerd. Conclusie: als beleidskader was de nota goed. Maar door de ingewikkelde structuur was de nota niet goed bruikbaar in de praktijk.

De nota is daarom inhoudelijk vrijwel ongewijzigd, maar is helemaal herzien qua structuur, toegankelijkheid en leesbaarheid. Uitzondering hierop zijn een paar inhoudelijke verbeteringen: de sneltoetscriteria en een aantal ontbrekende zaken die door de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn aangedragen.

Wethouder Arnout Menkveld: "Het is belangrijk dat iedereen snel en makkelijk informatie kan vinden. Met deze aangepaste welstandsnota hebben we een flinke stap vooruit gemaakt. Iedereen kan nu makkelijk en snel zien wat de welstandsspelregels zijn als je wil gaan bouwen of verbouwen."

Opzet

De aanpassing had de volgende doelen:

1. Vergemakkelijken van het zoeken en digitaliseren van de nota.
2. Opheffen van ontbrekende en adequate toetsingscriteria voor zaken, zoals: bruggen, garagedeuren, reclames, winkelpuien, gevelverlichting/-versiering, kunststof kozijnen, dakterrassen en loggia's.

3. Het beter laten aansluiten van de sneltoetscriteria op de praktijk en het vergroten van de effectiviteit ervan door ze aan te scherpen en waar nodig aan te vullen.

Het resultaat is een nieuwe nota die digitaal toegankelijk is via www.gouda.nl en cd-rom. Volgens een zoekschema in vier eenvoudige stappen, klikt u zich direct naar de gezochte beleidskaders en toetsingscriteria.

Meer weten?
Lees de welstandsnota op www.gouda.nl/welstand


---