Saxion Hogescholen
BR>

do 18 september 2008

Alumni-onderzoek: braindrain geen probleem
/files/storage/mnc/PaulBijleveld2.jpg

Ongeveer de helft van de afgestudeerde Saxionners trekt de regio uit, blijkt uit onderzoek van lector Regionale Ontwikkeling Paul Bijleveld. Toch is er volgens hem geen sprake van braindrain. Dezelfde cijfers gelden namelijk voor andere HBO-instellingen en bovendien is er ook sprake van `braingain'. Dat het aantal hoogopgeleiden niet groeit is volgens Bijleveld het echte probleem. Die groei is nodig om de innovatieve kennisregio te worden die we willen zijn. Mogelijke oplossingen zijn volgens de lector het stimuleren van regionale spin-offs en het versterken van de regionale X-factor. Paul Bijleveld

Paul Bijleveld presenteert de resultaten van zijn onderzoek tijdens zijn lectorale rede op donderdag 18 september bij Saxion in Enschede.

Het afgelopen jaar is er voor het eerst een grootschalig onderzoek gedaan onder Saxion-alumni uit de periode 1997-2007. Gekeken is waar alumni wonen, werken en wat de belangrijkste motieven waren om te blijven in, of te vertrekken uit de regio. Ongeveer de helft vertrekt, maar dat geldt ook voor hogescholen in andere regio's. Volgens Bijleveld is er dus geen sprake van braindrain. Twente heeft echter de ambitie een innovatieve kenniseconomie te worden en daar is een groeiend aantal hoogopgeleiden voor nodig. Daar ligt volgens de lector het echte probleem: dat aantal groeit niet voldoende.

Er is dus wel degelijk werk aan de winkel, wil Twente haar ambities realiseren. Het belangrijkste motief om te vertrekken blijkt carrièreperspectief. Meer regionale spin-offs is volgens Bijleveld één van de oplossingen. Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de `regionale X-factor'. Die blijkt nog niet sterk genoeg om meer hoogopgeleiden hier te houden of hier naartoe te halen. Versterken van die X-factor kan volgens de lector door nog betere dienstverlening en een eenduidige marketing van de regio.

Paul Bijleveld, lector Regionale Ontwikkeling bij Kenniscentrum Leefomgeving van Saxion, bespreekt zijn onderzoek en de resultaten tijdens zijn officiële installatie als lector. De rede en installatie vinden plaats op 18 september aanstaande, vanaf 14:30 uur in het Harry Bannink-theater bij Saxion in Enschede.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor aanvullende informatie kunt u zich wenden tot Ellen Bagerman, communicatieadviseur, Saxion Kenniscentrum Leefomgeving, e.bagerman@saxion.nl.

De pers is van harte welkom bij deze lectorale rede.