BedrijfsautoRAI

Nissan Cabstar Hybrid en toekomstvisie NV200 op IAA in Hannover

(9/18/2008)
Nissan presenteert op de internationale bedrijfsautobeurs IAA 2008 in Hannover behalve een prototype hybrideauto van de populaire en vernieuwde Cabstar ook een studiemodel van een moderne bestelauto, de NV200.
De aandrijflijn van de Cabstar Hybrid is een systeem met een enkelvoudige koppeling, de bestaande 3,0-liter dieselmotor met 150 pk, een stroomomvormer en de bijbehorende regeleenheden. De hybridetechnologie ontwikkelde Nissan samen met ZF, een Duitse fabrikant van technische aandrijfcomponenten. Het toonaangevende Japanse bedrijf NEC, waarmee Nissan een samenwerkingsverband heeft, levert de lithium-ion-accu.

Stop-start
De Cabstar Hybrid staat, afhankelijk van de rijstijl, garant voor een brandstofbesparing van dertig procent. Verder bevat de Cabstar Hybrid de innovatieve stop-starttechnologie, die de motor â als de auto stilstaat â automatisch uitzet om brandstof te besparen.

Ook beschikt de Cabstar Hybrid over Regenerative Braking. Dat remsysteem zet â om de accu op te laden â de kinetische energie die vrijkomt bij het remmen om in elektrische energie.

Nieuwe transmissie Cabstar
De aantrekkingskracht van de Cabstar wordt nog groter nu deze publiekslieveling ook te bestellen is met een gerobotiseerde versnellingsbak met zes versnellingen. Die is handmatig te bedienen en door Nissan met ZF ontwikkeld.

Overigens vond in het interieur van de Cabstar ook een aantal vernieuwingen plaats om het comfort en gebruiksgemak te verhogen voor zowel de bestuurder als de passagier.

NV200
Verder toont Nissan zijn studiemodel NV200. Die beleefde in 2007 zijn showdebuut op de Tokyo Motor Show. Met de NV200 wil Nissan laten zien hoe de bestelauto van de toekomst er uit kan zien.

De NV200 is ontworpen met de mobiele wensen van een onderwaterfotograaf als thema. Daarom is de auto voorzien van een compleet uitschuifbare laadruimte. Die is verdeeld in afgescheiden vakken waarin plaats is voor onderdelen van een duik- en fotografenuitrusting.

De NV200, die is ontworpen bij Nissan Design Europe in Londen, is een voorbeeld van hoe Nissan aankijkt tegen emotioneel design, alternatieve denkwijzen en brutale vernieuwing. En dat niet alleen voor personen-, maar ook voor lichte bedrijfsautoâs.

Persconferentie
Andy Palmer, Vice President van de lichte bedrijfsautoafdeling van Nissan Motor Company, geeft op woensdag 24 september om 10.00 uur een persconferentie. Palmer vertelt dan over hoe Nissanâs bedrijfsautoactiviteiten er wereldwijd en Europees gezien voorstaan. Ook is er tijdens de persbijeenkomst aandacht voor belangrijke ontwikkelingen binnen de lichte bedrijfsautomarkt in Europa.

De Nissan-stand (Nr. B 020) is tijdens de internationale bedrijfsautobeurs IAA 2008 in Hannover te vinden in Hal 16.

The European Road Transport Show 2007