Scout zoekt burgemeester

Een van de beleidsprioriteiten van het kabinet is het bevorderen van diversiteit. Ook onder politieke ambtsdragers. Een groep van zes scouts, bestaande uit burgemeesters en oud-burgemeesters, gaat komend jaar gericht op zoek naar talenten voor het burgemeesterschap. Hiervoor benutten de scouts hun netwerken.

Minister Ter Horst van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties vindt het noodzakelijk dat het openbaar bestuur gebruik maakt van al het beschikbare talent. Vanwege achterblijvende instroom van vrouwelijke en allochtone burgemeesters wil zij gericht aandacht besteden aan deze groepen. Zij krijgt daarbij de hulp van het Nederlands Genootschap van burgemeesters (NGB) en de commissarissen van de Koningin.

Om te beginnen moeten meer vrouwen en allochtonen belangstelling krijgen voor het burgemeestersambt en daadwerkelijk gaan solliciteren. Hier gaan de scouts --die allen goed bekend zijn met de inhoud van het ambt- een rol vervullen door gericht vrouwelijke en allochtone talenten te benaderen. Zij moeten geĂŻnteresseerd raken in een burgemeestersfunctie en zo nodig de kans krijgen zich zo te ontwikkelen dat ze naar een functie als burgemeester kunnen solliciteren. Het gebruikelijke sollicitatietraject dient immers te worden gevolgd. De scouts zijn: mevrouw Delissen-Van Tongerlo, burgemeester van Grave; mevrouw Van Vliet-Kuiper, burgemeester van Amersfoort; de heer Apotheker, burgemeester van Steenwijkerland; de heer Dales, voorzitter van het college van bestuur Hogeschool InHolland; de heer Ho Ten Soeng, oud-burgemeester van Venhuizen en de heer Leeuwe, oud-burgemeester van Lelystad.

Noot voor redacties (