Politie Noord- en Oost Gelderland

Gestolen goederen aangetroffen

Berkelland, 18-09-2008 o De politie heeft onlangs een onderzoek tegen een 43-jarige man uit de gemeente Berkelland afgerond. Bij hem werden gestolen aanhangwagens, fietsen en zelfs twee motorboten op trailers aangetroffen. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie trof in de maand juni bij de verdachte op zijn erf een quad aan die in Eibergen gestolen bleek te zijn. Hierop volgende een nader onderzoek en werd de verdachte aangehouden.

Gestolen goederen, herkenning moeilijk
Er bleken meer spullen te staan die als gestolen gesignaleerd stonden. Zo werden er twee mountainbikes, twee zitmaaiers, drie houten picknicktafels, twee aanhangwagens, een polyester beeld van een kalf en zelfs twee motorboten op een trailer aangetroffen. De goederen bleken nagenoeg allemaal in 2007 en 2008 in de Achterhoek te zijn gestolen en de gedupeerden hadden hiervan aangifte gedaan.

Het heeft het onderzoeksteam de nodige moeite gekost om bij sommige aangetroffen spullen de juiste gedupeerde te vinden. Van de meeste goederen bleken namelijk de chassis-nummers en of serienummers te zijn verwijderd.

Teruggave gestolen goederen
Aan het eind van het onderzoek heeft de politie nagenoeg alle aangetroffen goederen aan de rechtmatige eigenaren terug kunnen geven. Zo kon een 74-jarige inwoner uit Zwiep zijn in 2004 gestolen zitmaaier weer in ontvangst nemen. Een inwoner uit het Duitse Gelsenkirchen kreeg zijn in april 2008 gestolen motorboot met trailer weer terug. De Stichting Natuurhuis Neede was blij met de teruggave van haar picknicktafels.

Preventietip
Het onderzoeksteam adviseert om goederen, zoals zitmaaiers, aanhangwagens of boten uniek te maken aangezien de gebruikelijke herkenningstekens (chassisnummers) meestal door dieven worden verwijderd.

Dit kan gedaan worden door ergens een zodanige markering aan te brengen die alleen bij u bekend is. Dit moet geen nummer zijn, maar bijv. een kleine beschadiging. Leg deze fotografisch vast en mocht u de dupe van een diefstal worden dan kan juist dat unieke kenmerk van belang zij bij een politieonderzoek. Maak bij uw aangifte altijd melding van dit unieke kenmerk.