Time : 15:58:54
Date : 18 September 2008
Sender Name: Optima Financial Planners

Eerstesteenlegging Arteveldestadion Gent

GENT - Vandaag, donderdag 18 september 2008, legde Jeroen Piqueur, de gedelegeerd bestuurder van de cvba Artevelde-Stadion, samen met de Gentse burgemeester Daniël Termont en KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte de eerste steen van het Arteveldeproject. De toespraak van Piqueur, die jarenlang werkte aan het project, ging als volgt:

Dames en Heren,

Het zal U misschien verrassen, maar ik heb de voorbije maanden soms getwijfeld aan het Arteveldestadion. Maak U niet ongerust, niet aan het project op zich, maar aan de naam ervan. Ik heb mij soms afgevraagd of we het project misschien niet beter "Nessie" hadden kunnen noemen. Jarenlang hebben we hier immers samen moeten lezen over het Gentse "Monster van Loch Ness": een project waar veel over gesproken werd, maar waar aan de oppervlakte niets van te zien was.

We moeten dan ook toegeven: het heeft zijn tijd geduurd. En toch. Toch heb ik steeds geweigerd om mij neer te leggen bij die onheilsboodschappen. Wij hebben met een heel team geweigerd om ons neer te leggen bij de idee dat wij toch niet het verschil konden maken. Daarom zijn we aan de slag gegaan.

Wat we vandaag mogen vieren, is het resultaat van liefst acht jaar keihard werken achter de schermen. Ik spreek daarbij niet enkel over het zoeken van een geschikte locatie en de juiste partners, ik heb het daarbij ook over het samenbrengen van de financiën en niet te vergeten: het verkrijgen van alle nodige vergunningen, en het vinden van een geschikt evenwicht tussen rendabiliteit enerzijds en stedenbouwkundige en sportieve vereisten anderzijds.

De exacte opsomming van alle hindernissen en procedurele stappen die we moeten nemen hebben, zal ik U vandaag besparen.. We hebben immers maar een voormiddag de tijd. Maar U mag gerust zijn: het waren er een pak. En uiteindelijk zijn we er dan toch geraakt. Ons huiswerk was bovendien goed gemaakt, zo blijkt vandaag: op de bouwvergunning die we in januari kregen, is geen enkele klacht binnengelopen.

Dames en Heren,

U mag het weten: dit alles maakt mij als geboren en getogen Gentenaar, sponsor van AA Gent én Buffalo-supporter, driedubbel fier.

Fier ten eerste, omdat men mij als man uit het Schepenhuisstraatje destijds nog maar gevraagd heeft om mijn schouders achter dit project te zetten. Fier ten tweede, omdat wij met Optima onze ervaring, onze deskundigheid en onze knowhow als projectontwikkelaar aan dit schitterende project hebben kunnen lenen. Het spreekt eigenlijk voor zich: het is niet omdat we na Gent nu ook de grootste residentiële projectontwikkelaar van Brussel zijn geworden, dat onze roots en ons hart niet meer in ons eigen Gent zouden liggen.

Maar wat mij ten derde en ten laatste fier maakt, is dat ik met al die jaren werk heb kunnen meehelpen aan wat uiteindelijk een mijlpaal voor "onze" club wordt. Met toenmalig schepen Termont, KAA Gent en architectenbureau Bontinck hebben we samen immers een geweldig project op de rails kunnen zetten. Het ziet er vandaag nog niet zo uit, maar ik kan het U hier volmondig bevestigen: op de site waar wij ons nu bevinden, zal een stadion oprijzen van topniveau. Een stadion dat niet alleen zal voldoen aan de allernieuwste regels, zowel op Europees vlak als qua veiligheid en milieu. Maar een stadion vooral, voor KAA Gent en niet voor een andere club. Wat ook sommigen mij hierover in de mond gelegd hebben.

Een project met een dergelijke omvang zet je natuurlijk niet zomaar neer. Daarom was het van cruciaal belang dat wij op het juiste moment met Ghelamco en de heer Gheysens in zee gegaan zijn. Het is hun bijzondere ervaring met grote projecten, zowel in België als in het buitenland, die dit project mee tot een totaalsucces maken. Zo'n totaalsucces, Dames en Heren, komt er evenwel niet voor niets. Ik kan U dan ook vertellen dat eveneens de financiering van een stadion van dit niveau niet evident was. Maar ook daarvoor hebben we samen een oplossing gevonden. Dankzij het multifunctionele karakter van het totaalproject, hebben twee Belgische grootbanken zich kunnen vinden in het concept van het project om de financiering te verzekeren.

Nog op het financiële vlak kan ik U meedelen dat wij nog steeds geloven in een break-evenscenario wat betreft het stadion. Meer zelfs, ten gevolge van de crisis die zich op wereldvlak voordoet, stellen wij een significante daling vast van de grondstoffenprijzen, waaronder die van staal en beton. Als die trend zich doorzet, kan ik U hier vandaag in primeur meedelen dat wij afstevenen op een financiële meevaller, en dat het budget van 76 miljoen euro voor het stadion zeker en vast gehaald zal worden.

Dames en Heren,

We hebben met deze ploeg inspanningen gedaan. We zullen die inspanningen de komende maanden en jaren verderzetten. Wij moeten verdergaan op dit pad. Wat we tot nu bereikt hebben, heeft me gesterkt in de overtuiging dat we er in Gent niet alleen voor staan. Ik blijf er dan ook van overtuigd, gezien onze goede contacten met de diverse ministeries, dat we er tijdig in zullen slagen om de ontsluiting, de nutsvoorzieningen en de toegang met het openbaar vervoer samen te realiseren, om in 2010 op deze plek de Buffalo's te laten voetballen op topniveau.

Mijn meest oprechte dank gaat dan ook uit naar het voltallige schepencollege en burgemeester Termont, die vanaf het eerste ogenblik achter dit project stond. Ik dank ook Luc Van den Bossche en de raad van bestuur van de CVBA Artevelde-Stadion, Ivan De Witte en het bestuur van KAA Gent, en natuurlijk Paul Gheysens en Philippe Pannier met hun team van Ghelamco.

Zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Met rotsvast geloof en vooral keihard werk, hebben wij het bewijs geleverd dat de zogenaamde onheilsprofeten met hun pessimistische voorspelling ongelijk hebben. Want tegen die mensen kan ik nu zeggen: kom eens naar Gent. Kom eens naar de Ottergemsesteenweg, en kijk met eigen ogen hoe hier een schitterend project uit de grond oprijst. Vandaag is het moment gekomen om ook de laatste twijfels weg te nemen. Ik zeg dan ook: vaarwel Nessie, welkom Arteveldestadion. Ik dank U.

Jeroen Piqueur


Noot voor de redactie :