Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Beroepsgoederenvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 18 september 2008

------

CNV BedrijvenBond wil inhaalslag voor beroepsgoederenvervoer

Cao overleg truckers nog lange weg te gaan

"De werkgevers moeten nu echt in een hogere versnelling. Het salaris van vrachtwagenchauffeurs loopt fors achter bij dat van vergelijkbare beroepen. Het loonbod van de werkgevers komt neer op 4 procent per jaar en dat is voor ons dan ook geen optie," aldus Joost van Egmond, onderhandelaar van de CNV BedrijvenBond. Het eerste overleg vandaag tussen werkgevers en bonden verliep moeizaam. "Wij hebben een looneis van 6 procent gesteld en daar houden we aan vast," aldus Van Egmond.

Uit recente onderzoeken blijkt dat het uurloon van een vrachtwagenchauffeur laag is. Hij verdient circa 28 procent minder dan een collega in het openbaar vervoer en 13 procent minder dan een touringcarchauffeur."Die achterstand is niet terecht," vindt Joost van Egmond: "De werkzaamheden zijn vergelijkbaar. Zulke grote verschillen in uurloon kunnen op basis van functiewaardering niet worden verklaard."

"De werkgevers komen met een bod van 5 procent over 15 maanden, ingaande op 1 april 2009. Dat lijkt aardig, maar het komt in feite neer op 4 procent per jaar. Dat werkgevers in een eerste overleg met dit bod komen, geeft wel aan dat ze erkennen dat er een grote achterstand is in deze beroepssector," zegt Van Egmond van de CNV BedrijvenBond. De bond blijft pleiten voor een cao stijging van 6 procent per jaar: bestaande uit 3,5 procent loonsverhoging en daarbovenop een extra salarisverhoging van 2,5 procent om de achterstand die de beroepsgroep heeft in te lopen. "Dit is echt geen onredelijke eis. De werkgevers hebben er baat bij om in een krappe arbeidsmarkt het beroep van vrachtwagenchauffeur aantrekkelijk te houden. Het beroep is de laatste jaren veel stressvoller geworden, door files en steeds grotere tijdsdruk. Wij zijn altijd heel redelijk geweest, maar als werkgevers nu niet over de brug komen sluit ik acties niet uit."

De huidige cao loopt op 1 oktober af. De cao geldt voor circa 140.000 werknemers in het wegtransport. Op 22 oktober zitten de partijen weer om tafel.

;;;



Ingezonden persbericht