VVD


18-9-2008

Europese prijs voor beste idee vermindering administratieve lasten

Volgens de Europese Commissie kan het Europese Bruto Nationaal Product met 150 miljard euro groeien als het lukt om de administratieve lasten in 2012 met 25% te verminderen.

De "High Level Group of Independent Stakeholders on Administrative Burdens" voorgezeten door Edmund Stoiber, voormalig premier van Beieren, daagt burgers middels de wedstrijd "Best Idea for Red Tape Reduction Award" uit met verrassende ideeën te komen om de lastendruk te verlagen. Tot en met 13 januari 2009 kunnen mensen hun ideeën via www.best-idea-award.eu indienen. De winnaar wordt op 13 mei 2009 bekend gemaakt.

VVD-europarlementariër Jan Mulder is lid van de jury: "Administratieve lasten kunnen verminderd worden als de EU minder regelgeving, maar van een betere kwaliteit, maakt.. Als rapporteur voor de begroting van 2007 heb ik daarom geld vrij gemaakt om een onafhankelijk orgaan in te stellen dat vaart achter de lastenverlichting zet. Het is goed te zien dat Stoiber en zijn collega´s voortvarend van start zijn gegaan en ik kijk uit naar meer resultaten in de komende jaren."

Mulder benadrukt dat het niet alleen "Brussel" is die voor de lastendruk zorgt: "Lastenverlichting is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Europese instituties en de lidstaten. Vaak gebruiken nationale ministeries Europese wetgeving om extra nationale regels bovenop de richtlijnen te zetten. Vervolgens krijgt "Brussel" de schuld. Nationale parlementenariërs moeten er streng op toezien dat ministers niet hun eigen wensen als kop op Europese richtlijnen invoeren."