Waterschap Groot Salland

Verdeling waterschapskosten op de helling

Laatste wijziging: 18 september 2008

Het waterschapsbestuur heeft op 18 september 2008 besloten tot invoering van een nieuw financieringsstelsel vanaf 2009. Dit leidt tot een flinke lastenverschuiving over de verschillende categorieën belastingplichtigen. De gevolgen zijn het grootst voor grondbezitters (met name de agrarische sector en eigenaren van natuurgebieden), die gemiddeld fors minder gaan betalen. Huishoudens en bedrijven gaan gemiddeld meer betalen. Reden voor het nieuwe financieringsstelsel is een wijziging van de Waterschapswet. Waterschap Groot Salland moet daardoor, net als de andere Nederlandse waterschappen, in 2009 een nieuw belastingstelsel invoeren.

zuiveringsheffing

De verontreinigingsheffing wordt in 2009 voor de meeste belastingplichtigen vervangen door een zuiveringsheffing. Die heffing gebruikt het waterschap alleen nog maar voor de kosten van zuivering van afvalwater en niet meer voor aanverwante taken als vergunningverlening voor lozingsvergunningen. Daardoor zal het tarief van de zuiveringsheffing veel lager zijn dan het tarief van de huidige verontreinigingsheffing.

watersysteemheffingen

De rest van de kosten van het waterschap (dat zijn met name de kosten van het beheer van het waterpeil en het beheer van waterkeringen) worden gefinancierd uit de waterysteemheffingen voor de categorieën ingezetenen, eigenaren van gebouwen, eigenaren van natuurgrond en de eigenaren van cultuurgronden. Deze categorieën betalen nu ook al waterschapsbelasting (de zogenaamde omslagen), maar de kosten worden vanaf 2009 anders over de categorieën verdeeld. Tot op heden werden de kosten vrij exact verdeeld op basis van het belang dat de categorieën hebben bij de taakuitoefening door het waterschap. De wet schrijft nu voor dat de kosten globaler verdeeld moeten worden, waarbij de totale waarde van de gronden en gebouwen van de diverse categorieën doorslaggevend is. Het waterschapsbestuur heeft besloten de kosten als volgt te verdelen:

Ingezetenen 27,2 %

Grondeigenaren 15,5 %

Eigenaren van natuurgronden 0,1 %

Eigenaren van gebouwen 57,2%

Deze nieuwe kostentoedeling betekent een hoger aandeel dan voorheen voor ingezetenen en eigenaren van gebouwen en een lager aandeel voor grondeigenaren en eigenaren van natuurgronden. De regering heeft deze verschuiving voorzien toen zij de Waterschapswet wijzigde. Omdat waterschappen steeds actiever worden in het stedelijk gebied en meer doen voor het wonen, werken en recreëren van ingezetenen in het gebied, vond de regering het logisch dat de categorieën gebouwd en ingezetenen meer gaan betalen.

Lastenverschuiving

Tot welke tarieven de wijzigingen in 2009 zullen leiden is nog niet bekend, omdat het waterschap de begroting 2009 nog niet heeft vastgesteld. Wel is berekend wat de tarieven in 2008 zouden zijn geweest, als het nieuwe stelsel zou zijn ingevoerd. Daaruit blijkt dat sommige tarieven stijgen en andere dalen. Per saldo geeft dit de volgende verschuivingen:


- een gemiddeld gezin met een koopwoning betaalt in het nieuwe systeem 2% meer;


- een gemiddeld agrarisch bedrijf betaalt in het nieuwe systeem 25 % minder;


- een eigenaar van een natuurterrein betaalt in het nieuwe systeem 91% minder;


- een bedrijf met veel gebouwen zoals een groothandel betaalt in het nieuwe systeem 25% meer;


- een bedrijf dat veel afvalwater loost betaalt in het nieuwe systeem 9% minder.

Het gaat in de bovengenoemde gevallen om gemiddelden. In individuele gevallen kunnen grote verschillen optreden.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl