Gemeente Schiedam


September

Laatste kans: úw verhaal in het Gemeentearchief!

Laatste kans: úw verhaal in het Gemeentearchief!

Op 11 oktober 2008, de Landelijke Archievendag gonst het Gemeentearchief Schiedam van de verhalen. Deze open dag van de archiefinstellingen vormt het startpunt van de Week van de Geschiedenis, dit jaar gewijd aan de 'Verhalen van Nederland'. Van 11 tot en met 19 oktober worden er door het hele land historische activiteiten georganiseerd met het verhaal als centraal thema.

Ieder mens heeft immers een verhaal en deze belevenissen brengen de geschiedenis tot leven. Zo beschikt het Gemeentearchief Schiedam over een aantal schriften waarin Arie in t Hol (1847-1940) zijn levensverhaal heeft opgetekend. Arie kwam ter wereld in Leiden en groeide op in Schiedam, vanwaar hij de wijde wereld introk. Zonder toestemming van zijn vader monsterde hij aan als kajuitsjongen. De vogel was gevlogen! schreef Arie, zijn eerste reis bracht hem naar Engeland en Rusland.

Arie in 't Hol (1847-1940)
Fotobijschrift: Arie in t Hol wordt na zijn tocht ontvangen op vliegveld Waalhaven (Foto KLM, gepubliceerd op Rotterdam toen en nu www.rotterdam010.nl).

Als oude zeebonk bevoer Arie in t Hol geen verre wateren maar verkende hij het Hollandse luchtruim. In 1922 las Arie dat het dagblad van Rotterdam vijftig gratis vliegtochten verlootte vanaf Waalhaven destijds een nieuw geopend vliegveld in Rotterdam. Arie besloot het geluk een handje te helpen en schreef een mooije briefje naar de directeur van het vliegveld. De 75-jarige verzocht beleefd deel te nemen, aangezien hij als oud-zeeman geen enkele vrees had de lucht in te gaan. Het leidde Arie naar zijn zoveelste avontuur: ´Ik kreeg zonder moeite een Vrijkaart en ging op Saterdag middag daar ik vrij was en ging de Lucht in en is mij best bevallen.

Ter gelegenheid van de Week van de geschiedenis is het Gemeentearchief op zoek naar Schiedamse verhalen, of eigenlijk: naar úw verhaal! Wellicht heeft u een even avontuurlijke inborst als zeeman Arie in t Hol, speelde u als kind in de steegjes van de historische binnenstad of liep u er de liefde van uw leven tegen het lijf. Het kan gaan om één krachtige anekdote, een kleine mijmering of bijvoorbeeld een terugblik op een spannende periode. Geen vertelling is te kort of te lang, zolang het thema Schiedam is.

Het Gemeentearchief wordt graag deelgenoot van uw belevenissen en stelt verschillende prijzen beschikbaar. Als hoofdprijs wordt één dag uit het leven van de winnaar verfilmd. Ook worden vergeven: toegangskaartjes voor het Theater aan de Schie en een exemplaar van het Groot Schiedams Prentenboek. Voor jongere inzenders zijn er kaartjes voor pretparken. Het uitgebreide reglement is te vinden op de webstek archief.schiedam.nl, of telefonisch op te vragen: 010-219 19 19.

Schroom niet en stuur in, dit kan tot 1 oktober 2008. De inzendingen - voorzien van naam, adres, telefoonnummer en (zo mogelijk) e-mailadres- kunt u sturen naar Gemeentearchief Schiedam, Stadserf 1, 3112 DZ, Schiedam of archief@schiedam.nl. Persoonlijk langsbrengen bij het archief mag altijd.

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie.