Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Nibud-cijfers leiden tot veel politieke reacties

Op Prinsjesdag presenteerde de CG-Raad de eerste cijfers over de koopkrachteffecten van de nieuwe compensatieregeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Die bleken negatief voor veel huishoudens tussen minimumloon en modaal. Deze inkomensachteruitgang heeft in politiek Den Haag en in de media veel losgemaakt. Een klein overzicht.

Brief Bos en Donner

Op Prinsjesdag hebben de ministers Donner en Bos een brief aan de Kamer gestuurd over de koopkrachteffecten van de nieuwe regeling. Daarin staat dat het kabinet nog doende is met het doorrekenen van de nieuwe systematiek op basis van gedetailleerde inkomensgegevens op huishoudniveau. De mogelijkheid van aanvullende maatregelen wordt nadrukkelijk open gehouden. "Het kabinet kijkt naar mogelijke knelpunten en oplossingenOok de suggesties van de CG-Raad zijn daarbij aan de orde." Verder gaat de brief in op het probleem dat niet iedereen met de nieuwe regeling wordt bereikt. Het kabinet is, mede op basis van gesprekken met de CG-Raad, nog aan het zoeken naar mogelijkheden om de vergoedingen beter te laten neerslaan bij de beoogde doelgroep.

De CG-Raad is blij met deze toezeggingen. Maar de CG-Raad vraagt Kamer en kabinet om het benodigde extra budget volgende week bij de financiële beschouwingen veilig te stellen. Dit is noodzakelijk omdat de regeling al in 2009 ingaat.

Andere politieke reacties

Premier Balkenende reageerde al op Prinsjesdag. Hij zei dat hij bereid was om met de CG-Raad naar de koopkrachteffecten te kijken. Ook tijdens de Algemene Beschouwingen kwam het onderwerp uitgebreid aan de orde. Meerdere partijen vroegen het kabinet dit dreigende koopkrachtverlies te voorkomen. Mariëtte Hamer verwees nog naar de brief van Donner en Bos. Ze zei erop te rekenen dat het kabinet het koopkrachtverlies voor ouderen en uitkeringgerechtigden zal repareren.

De media

Op Prinsjesdag werd er tijdens radio- en tv-journaals aandacht besteed aan de Nibud-cuijfers. Ad Poppelaars, directeur van de CG-Raad, heeft daarbij commentaar gegeven. Verder kwam het onderwerp ook veelvuldig aan de orde in de verslaggeving van de Algemene Beschouwingen. Twee voorbeelden:


* Algemeen Dagblad, 18 september: "De linkse partijen maken zich vooral boos over het koopkrachtverlies dat dreigt voor chronisch zieken en gehandicapten."

* De Volkskrant, 18 september: "Het koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten speelt een hoofdrol in de politieke debatten de komende weken."

Verdere informatie


* De brief van de ministers Donner en Bos

(Geplaatst: 18 september 2008)

---