Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 18 september 2008
Kenmerk 175

Sociaal programma in Amsterdam Nieuw West op koers

Ruim een jaar nu, loopt het sociale programma in Nieuw West (Koers Nieuw West). Gemeente Amsterdam en de stadsdelen Bos en Lommer, Geuzenveld/Slotermeer, Slotervaart en Osdorp, investeren hiermee ruim 40 miljoen extra in de wijk en leveren zo een substantiële bijdrage aan de sociaal economische positie van de inwoners van Nieuw West.

"Van de veertig miljoen euro, is al zestien miljoen weggezet in concrete projecten. De rest zit in de pijplijn. Hiermee laten we zien niet alleen te investeren in stenen, maar juist ook in goede voorzieningen om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren." Dat zegt wethouder Tjeerd Herrema vandaag op de jaarbijeenkomst van de Amsterdamse Federatie van woningcorporaties. Nu al wordt er gewerkt aan en geïnvesteerd in bijna 90 projecten. Eind oktober worden de eerste meetbare resultaten verwacht. De projecten zijn gebundeld in het interventieboek, een werk in uitvoering wat is uitgegeven door het programmabureau Koers Nieuw West.

Onderwijs
Op dit moment wordt het succesvolle project "extra lesuren" waarmee schooluitval op twee voortgezet onderwijs scholen in Nieuw West vorig jaar aanzienlijk afnam, verder uitgerold op andere scholen in Nieuw West. De 9 extra lesuren per week (dit is extra bovenop de normale lesuren van 1040 per jaar) die de leerlingen op het Calvijn junior en Comenius college een jaar lang moesten volgen hebben er toe geleid dat ze naar school komen en dat hun prestaties vooruitgaan. De komende jaren wordt er nog meer geïnvesteerd in onderwijs maar ook in voorschoolse voorzieningen en ouderbetrokkenheid.

Werk
Op dit moment lopen er verschillende projecten waarmee jongeren goed begeleid aan het werk gaan. Wonen en Werken in de Wijk en Buurtscouts zijn twee voorbeelden van leerwerkbedrijven waarbij jongeren de kans krijgen om aan het werk te gaan en hun opleiding af te ronden. Het gaat hierbij om jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en door gebrek aan ervaring en opleiding uit dreigen te vallen op school, of al uitgevallen zijn.

Pb-175

;;;

Meer informatie
Suzanne Mol, programmabureau Koers Nieuw West, 020 346 3065 Annelies van Dijk, afdeling Bestuursvoorlichting, 020 552 3409

Meer informatie over het sociale kopprogramma en de projecten is ook te vinden op www.koersnieuwwest.amsterdam.nl Het interventieboek is verkrijgbaar bij programmabureau Koers Nieuw West


---- --
Bezoekadres
Bij eBez d kadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl