Gemeente Rotterdam

B en W berichten 2008 - 36

Collegevergadering van 16 september

Burgemeester


* Het college van B en W stelt meerdere ruimtes in het Stadhuis ter beschikking voor het symposium van de Rekenkamer op 2 oktober 2008 van 08.00 tot 22.00 uur. Het symposium 'Resultaatgericht bestuur: een Rotterdamse aanpak.' wordt georganiseerd vanwege het 10-jarig jubileum van de Rotterdamse kamer. Burgemeester Ivo Opstelten treedt op als gastheer. Aan het symposium nemen tevens diverse wethouders en de gemeentesecretaris deel.


* Het college van B en W heeft kennisgenomen van de reis van burgemeester Ivo Opstelten naar Oman, Sohar en Muscat van 27 tot en met 29 september 2008. De burgemeester is door de Industrial Port Corporation of Sohar, een joint venture van de overheid van Oman en het Havenbedrijf Rotterdam N.V., uitgenodigd voor een oriënterend bezoek. De burgemeester brengt een bezoek aan de haven, bedrijven en het lokale bestuur.


* Op zondag 21 september van 15.00 tot 17.00 uur biedt het college van B en W de gasten van 'Meeting Your World City Games 2008' een ontvangst aan in het stadhuis. Het evenement is een van de eerste evenementen binnen het thema Sport in Rotterdam van Rotterdam Youth Capital 'Your World'. Wethouder van Participatie en Cultuur Rik Grashoff, treedt bij de ontvangst op als gastheer.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* Het college van B en W heeft het gemeentelijk jaarverslag Wet kinderopvang 2007 vastgesteld.


* Het college heeft besloten om de tijdelijke huisvesting van basisschool De Pijler aan de Spoorweghaven te realiseren voor maximaal 5 jaar.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* Het college stelt de gemeenteraad voor om de motie Van Den Berg (D66) over het beschikbaar stellen van een proeflocatie voor regenwaterbuffers als afgedaan te beschouwen. In overleg met de ontwikkelaar van het concept is besloten om geen locatie voor een proefopstelling beschikbaar te stellen door de gemeente Rotterdam.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* Het college stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan het Nieuw Oranjekanaal 95. Hiermee kan vrijstelling worden verkregen op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en wordt het mogelijk gemaakt een bedrijfsgebouw te vergroten.


* Het college stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan het Nieuw Oranjekanaal 45. Hiermee kan vrijstelling worden verkregen op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en wordt een overkapping mogelijk gemaakt om het materiaal van een composteringsbedrijf voor tuinafval, tegen hemelwater te beschermen.


* Het college heeft ingestemd met het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan "Schiebroekse park en omgeving'. Het plangebied ligt in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek en wordt begrensd door de Doenkade, de gemeentegrens met Berkel en Rodenrijs, de groenstrook ten westen van de Ringdijk, de Berberisweg, de Lindesingel, de P. Rosemondweg, de Hoge en Lage Limiet en de RandstadRail.


* Het college stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan het Noordlandsepad. Hiermee kan vrijstelling verkregen worden op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en wordt het in een aantal fases bouwen van circa 450 woningen mogelijk gemaakt.


* Het college heeft de rapportage Kop van Zuid 2007 vastgesteld en zendt deze aan de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. In een convenant met het Rijk uit 1989 over de ontwikkeling van de Kop van Zuid is de verplichting opgenomen een jaarlijkse rapportage te verzorgen. De realisatie van de woningbouw loopt nog steeds volgens de planning uit 1989.


* Het college heeft de Rotterdamse inbreng in stadsregionaal verband voor de Verstedelijkingsopgave 2010-2020 vastgesteld en deze verzonden aan het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio.


* Het college heeft de directeur van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam gemandateerd tot de onderhandse verkoop van de aula en het bijbehorend perceel grond, gelegen aan de Laanslootseweg 1.


* Het college heeft de directeur van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam gemandateerd tot de onderhandse verkoop van de bedrijfsruimte gelegen aan de Pretorialaan 4B.


* Het college stelt de gemeenteraad voor de lijst van bevoegdheden behorende bij de Deelgemeenteverordening 2002 te wijzigen. Dit gebeurt als gevolg van de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008. Bevoegdheden van de deelgemeenten op het gebied van ruimtelijke ordening moeten daarvoor opnieuw worden vastgesteld. Stad (college en raad) wordt ondermeer bevoegd gezag voor een aantal cruciale stedelijke projecten zoals vastgelegd in de Stadsvisie. De deelgemeenten krijgen de bevoegdheden om, buiten de stedelijke projecten, afwijkingen op bestemmingsplannen mogelijk te maken.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* Het college heeft de tekst van de P&O circulaire over de gesprekscyclus van gemeenteambtenaren vastgesteld. Deze cyclus bestaat uit drie gesprekken: een plannings- en functionerings- en een beoordelingsgesprek.
* Het college van B en W heeft de financieringsstructuur voor de werkzaamheden rondom parkeerbeleid gewijzigd van een budgetfinanciering naar een prestatiefinanciering. De dienst Publiekszaken Rotterdam betaalt voortaan de dienst Stadstoezicht voor de verrichtte werkzaamheden aan de balie, zoals het uitgeven van parkeervergunningen.
* Het college stelt de raad voor om de motie Sörensen (Leefbaar Rotterdam) waarin hij vraagt om een beloning toe te kennen aan hardwerkende (semi)ambtenaren af te doen. Het college wijst op de mogelijkheden binnen de geldende rechtspositionele regelingen voor ambtenaren om in aanmerking te komen voor financiële extra's bij goed presteren.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grote Stedenbeleid


* Het college van B en W stelt de raad voor de motie Pastors inzake 'uitvoering Pact op Zuid '(nr. 2007 - 4297), als afgedaan te beschouwen. Met deze motie werd het college opgedragen om elk kwartaal te rapporteren over de voortgang van Pact op Zuid. Inmiddels zijn in januari en juli rapportages over het eerste en tweede kwartaal voorgelegd. De voortgang van het Pact op Zuid programma is op korte termijn te volgen via internet. In de vergadering van de commissie FIBS van woensdag 24 september zal deze site gepresenteerd worden.

Schriftelijke vragen

· A.G. Fähmel (Leefbaar Rotterdam) over Ibn Ghaldoun.

· A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) over de Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam (OKR).

· C.G.J. Verbrugge (PvdA) over de bereikbaarheid van het Noordereiland tijdens de Bavaria City Racing.

· E.P. van Heemst (PvdA) over stopzetten avondklok.

Concerncommunicatie

Bezoekadres:Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres:Postbus 70012

Telefoon: (010) 417 29 18