GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

18 september 2008

GAIA verwelkomt Europees voorstel slachtverordening

"Nieuwe wet zal leiden tot meer dierenwelzijn in slachthuizen maar ze behandelt belangrijke thema's niet"

Onverdoofd ritueel slachten blijft toegestaan

GAIA verwelkomt het voorstel voor de Verordening van de Europese Commissie die regels oplegt voor het welzijn van dieren bij slachting. Het voorstel bepaalt dat elk slachthuis een verantwoordelijke voor dierenwelzijn moet aanduiden en dat alle slachters een competentiecertificaat moeten bezitten. Deze voorwaarden worden al gesteld aan Britse slachthuizen, maar nog niet elders in Europa.

Ann de Greef, directeur van GAIA, zegt: 'Deze Verordening zal zorgen voor enkele erg noodzakelijke verbeteringen bij het slachten. Maar de commissie laat belangrijke problemen ongemoeid, zoals het onverdoofd ritueel slachten'.

Onverdoofd slachten
Als het van de Commissie afhangt, zal de Verordening het onverdoofd slachten van dieren blijven toelaten voor religieuze slachtingen. Dieren zijn dan volledig bij bewustzijn wanneer hun keel wordt doorgesneden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onverdoofd slachten veel lijden veroorzaakt. GAIA respecteert religieuze overtuigingen, 'maar aan een slachtmethode die pijn en lijden verzoorzaakt moet een einde komen. De Verordening zou moeten vereisen dat alle dieren worden verdoofd voor ze geslacht worden, zonder uitzonderingen', zegt Ann De Greef.

Varkens
Elk jaar worden miljoenen varkens in de EU verdoofd met koolstofdioxide. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze methode "ernstige ademhalingsstoornissen" verzoorzaakt: varkens happen naar lucht en hyperventileren. De Verordening zou het gebruik van hoge dosissen gas moeten verbieden. De Commissie geeft integendeel groen licht om deze onaanvaardbare methode verder te gebruiken.

In België werden in 2007 11.530.505 varkens geslacht

Kippen
De meeste kippen worden verdoofd in een elektrisch waterbad. Algemeen wordt aangenomen dat dit systeem pijn en stress veroorzaakt en moet vervangen worden door het gebruik van een gas dat bij de kippen geen aversieve reactie veroorzaakt. De Verordening zwijgt echter in alle talen over de alternatieven voor elektrische verdoving.

8.000 kippen per uur gedood
Ann De Greef: 'Mensen geloven graag dat 'humaan slachten' staat voor het vredig doen inslapen van de dieren. De realiteit is helemaal anders. Veel te vaak lijden dieren verschrikkelijk tijdens het slachtproces. Varkens worden aan een sneltempo door moderne slachterijen gestuurd: maar liefst 300 varkens per uur. Kippen worden aan een snelheid van 8.000 dieren per uur afgemaakt. Aan deze snelheden is het moeilijk om het welzijn van elk dier te waarborgen. De Verordening van de Commissie zal enkele belangrijke hervormingen introduceren, maar we hopen dat het Europees Parlement de Verordening zal verstrengen.'

Harde cijfers
Elk jaar worden 360 miljard varkens, runderen, schapen en geiten geslacht in de EU. Ongeveer 1 miljard per dag. In België ging het in 2007 om 493 439 runderen, 306 774 kalveren, 11 530 505 varkens, 8716 paarden, 135 427 schapen en geiten, 277 440 930 gevogelte (kippen, konijnen, ...), 7247 herten, 563 810 klein wild en 262 loopvogels.

Veel te vaak lijden dieren verschrikkelijk tijdens het slachtproces, dat aan elk stukje vlees voorafgaat.

> Als je je hele leven vegetariër bent, spaar je het leven van
1.801 dieren:
891 kippen, 5 koeien, 42 varkens, 7 schapen en geiten, 43 kalkoenen en ander gevogelte, 24 konijnen en wild, 789 vissen. Meer info