Politie Brabant-Noord

Politie lost twaalf zaken rondom bekladdingen en vernielingen in Sint-Michielsgestel op

Sint-Michielsgestel, 18-09-2008

Het politieonderzoek naar de bekladdingen en vernielingen van straatmeubilair en woningen in Sint-Michielsgestel, gepleegd in de maanden mei, juni en juli, is afgerond. Met de aanhouding van twaalf jongeren uit Sint-Michielgestel tussen de 16 en 19 jaar denkt de politie tenminste 12 zaken te hebben opgelost. Eén van deze zaken betreft een aangifte van de gemeente Sint-Michielsgestel, waarin 10 tot 20 bekladdingen zijn opgenomen. De jongeren zouden in de maanden mei, juni en juli van dit jaar een spoor van bekladdingen en vernielingen hebben achtergelaten in Sint-Michielsgestel. Tijdens de EK-periode van 2008, werden een auto, verschillende woningen, straatmeubilair van de gemeente (verkeersborden, speeltuintjes, straatnaambordjes), een basisschool en het wegdek besmeurd met oranje verf. Deze bekladdingen werden gepleegd met voorbedachten rade. Het idee kwam ter sprake nadat er iemand van de groep op de tv/radio had gezien of gehoord dat er ergens in het land een heel wegdek oranje was gespoten.

Op één woning werd er onder andere een hakenkruis en een aantal jodensterren gekladderd. Ook op een basisschool werd een jodenster gekladderd. Een aantal jongeren heeft tevens een paar vernielingen bekend. Dit betreft het vernielen van bushokjes in Den Dungen en Schijndel. Eén verdachte verklaart dat hij een steen door de ruit van een woning aan de Hoogstraat heeft gegooid. Het totale schadebedrag wordt geschat op ruim 10.000 euro. Dit bedrag zal op de verdachten worden verhaald. De bekladdingen en vernielingen werden gepleegd in de brede omgeving van de Papaverstraat, Wilgenstraat, Dahliastraat, MGR. Hermuslaan, Berkenlaan, Kamperfoeliestraat, Petrus Dondersplein, Spijt, Regent vd Heuvelstraat en het Brevierpad.

De jongeren werden in de periode van 15 september tot en met 18 september aangehouden en uitgebreid verhoord.

De politie heeft geen verband gelegd tussen deze zaak en de eerdere vernielingen die op 9 augustus 2008 in Sint-Michielsgestel werden gepleegd.