ChristenUnie


Verhagen zegt maatregelen toe tegen geweld Indiase christenen

Verhagen zegt maatregelen toe tegen geweld Indiase christenen

donderdag 18 september 2008 17:43 Minister Verhagen van Buitelandse Zaken heeft toezeggingen gegeven naar aanleiding van de schriftelijke vragen die ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind heeft gesteld over de uitbarsting van geweld tegen christenen in de Indiase staat Orissa. De ChristenUnie is blij dat de minister hierop geantwoord heeft en toezegt de Indiase regering aan te spreken op de kwestie. Verhagen zal onder meer pleiten voor hulporganisaties die gehinderd worden in hun hulpverlening.

De minister heeft toegezegd dat hij zijn afkeer en zorgen over dit onderwerp bekend zal maken aan de Indiase overheid. Ook zal hij ervoor pleiten dat er vrije toegang komt voor hulporganisaties tot de vluchtelingenkampen. Verder geeft hij opdracht aan de Nederlandse Ambassade in India om te onderzoeken hoe Nederland de Indiase kan ondersteunen bij de bescherming van de christelijke bevolking.

De minister reageert hiermee op Kamervragen die de ChristenUnie heeft gesteld naar aanleiding van de geweldsuitbarstingen tegen christenen in de Indiase staat Orissa. Daar vonden de laatste tijd vaker geweldsdelicten tegen christenen plaats. Ook kregen hulporganisaties geen toestemming om hulp te verlenen in de vluchtelingenkampen die zijn ingericht. Joël Voordewind: "Ik ben blij dat ook de minister dit als een urgente zaak beschouwd en er actie tegen onderneemt."