Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Vensters op de toekomst van het VMBO

Eindadvies Adviesgroep vmbo Op 2 september jl. heeft de Adviesgroep vmbo haar eindadvies `Vensters op de toekomst van het vmbo' aan de staatssecretaris mw. Van Bijsterveldt overhandigd. In dit eindadvies geeft de Adviesgroep haar visie op de belangrijkste kwesties rond de programmering in het vmbo.

Scholen hebben speelruimte nodig om elke leerling op het goede spoor te krijgen richting beroepskwalificatie. De overheid wil de kwaliteit van het onderwijs bewaken. In dit krachtenveld zocht de Adviesgroep samen met scholen naar ruimere mogelijkheden om hun eigen onderwijsaanbod te bepalen. De Adviesgroep nodigde scholen uit om stelling te nemen, bracht een tussenadvies uit, deed onderzoek, belegde een grote landelijke manifestatie en vele kleinere regionale conferenties, organiseerde themabijeenkomsten en bedacht verschillende toekomstscenario's.
De vier hoofdkwesties die zo naar voren kwamen, staan centraal in het eindadvies van de Adviesgroep vmbo. In het eindadvies heten ze `vensters': perspectieven voor de verdere ontwikkeling van het vmbo. De thema's die in de vensters belicht worden zijn loopbaanoriëntatie en ­ begeleiding, de programmastructuur in het vmbo, kwaliteitsborging en de schakelfunctie van de theoretische leerweg. De Adviesgroep heeft met dit eindadvies géén stelselwijziging voor ogen. Het gaat om verbeteringen die mogelijk zijn binnen de kaders van het vmbo. De vier vensters laten zien hoe kleine concrete stappen,die in de praktijk hun waarde hebben bewezen, kunnen worden ingepast in een integraal perspectief.

Mw. Van Bijsterveldt ontving `Vensters op de toekomst van het vmbo' uit handen van Dirk van der Spoel, voorzitter van de Adviesgroep vmbo, en sprak haar dank uit voor de praktische adviezen: ´de vensters geven de lijn aan ... hoe je fijnzinnige aanpassingen kunt doen die de kwaliteit versterken´. Zij noemt de tl één van de grootste uitdagingen van het vmbo: `hoe positioneer je twee zielen in één boezem?` en benadrukt hierbij de rol van de scholen. `LOB', meent zij, ´moet het hart van het vmbo zijn en een beroepsgerichte aanpak loont´. De staatssecretaris complimenteerde de Adviesgroep vmbo met de invloed die zij heeft gehad op de ontwikkelingen in het vmbo en prijst het enthousiasme en de betrokkenheid van de mensen in de scholen. Zij hoopt op nog beter vaarwater. Voor leerlingen, ouders en docenten. Maar vooral voor de leerlingen, de mensen die straks Nederland draaiende gaan houden! `Vensters op de toekomst van het vmbo' is per post verspreid onder alle vmbo-locaties, Colleges van Bestuur in het vo en vele ondersteunende instellingen. Mocht u deze publicatie niet hebben ontvangen: U kunt hier 'Vensters' (pdf) lezen. De beleidsreactie wordt binnenkort verwacht.