Waterschap Zeeuwse Eilanden

Waterkoppeling op Noord Beveland

Waterkoppeling op Noord Beveland

Nog even en Noord-Beveland is een stap dichter bij het voorkomen van wateroverlast. Waterschap Zeeuwse Eilanden verbreedt in het gebied tussen Wissenkerke en Colijnsplaat sloten om zo een koppeling tussen afwateringsgebieden te maken. Eind oktober moet het werk klaar zijn.

De sloot langs de Zuiddijk, Zandhoekweg, De Verlaetweg en Zuidlangeweg ondergaat een metamorfose. Van een relatief kleine wegsloot verandert deze in een brede primaire waterloop. Breed genoeg om meer water op te vangen en af te voeren naar gemaal en sluis De Valle bij Colijnsplaat. Dit bespaart flink op de energielasten omdat dit water onder vrij verval (dus zonder tussenkomst van een gemaal) naar de Oosterschelde stroomt. Het verbreden van de sloot en het aanleggen van een duiker onderdoor de Zuiddijk, maakt het mogelijk om twee afwateringsgebieden met elkaar te koppelen. De afvoer van deze gebieden is zo in tijden van extreme neerslag minder kwetsbaar doordat ze elkaar kunnen ontlasten. De afvoer is immers niet langer afhankelijk van één afvoerpunt. Door deze koppeling zijn de afvoermogelijkheden flexibeler en de kans op wateroverlast wordt daarmee aanzienlijk verkleind.

Deze werkzaamheden lopen vooruit op de zogenaamde gebiedsgerichte aanpak om te komen tot een waterplan buitengebied. Hieruit vloeien maatregelen voort die erop zijn gericht de kans op wateroverlast nog verder te verkleinen. Omdat dit werk daar goed in past, wordt dit een `geen spijt-maatregel' genoemd.

Het werk wordt uitgevoerd door de aannemingscombinatie Scheepers bv uit Oud-Gastel en Reimerswaal bv uit Kruiningen. De totale projectkosten bedragen 1,1 miljoen euro.

Hiervan wordt 40% bekostigd met SGB-subsidie (Subsidie Gebiedsgericht Beleid).

Uitgebreide informatie over dit werk vindt u op de projectenpagina.

Middelburg, 18 september 2008

waterbeheer-sloot-leidingzonderriet.jpg (56 Kb) © Waterschap Zeeuwse Eilanden