Persuitnodiging: Innovatieve toepassingen bij wegwerkzaamheden Haringvlietbrug

Rijkswaterstaat zet tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan de Haringvlietbrug twee innovatieve toepassingen in: De Verplaatsbare Barrier van FileProof en een innovatieve doorwerktoepassing van aannemer KWS.

Op donderdag 18 september organiseert Rijkswaterstaat een eenmalige kans voor de pers om deze toepassingen op de Haringvlietbrug te bekijken.

Locatie:

Rijkswaterstaat Steunpunt Numansdorp, naast de A29 (afslag Numansdorp nemen)

Programma:

11.00 uur: ontvangst

11.15 uur: presentatie Rijkswaterstaat, FileProof en KWS

11.45 uur: gezamenlijk vervoer in bus naar het werkvak

12.15 uur: gelegenheid tot filmen, fotograferen toepassingen (hoogwerker voor de media aanwezig)

13.00 uur: vervoer terug naar steunpunt en aansluitend lunch

Werkzaamheden Haringvlietbrug

Vanaf 5 september tot maandagmorgen 1 december 05.00 uur werkt Rijkswaterstaat aan de Haringvlietbrug in de A29. De brug wordt volledig gerenoveerd: onder meer wordt het wegdek vernieuwd en worden de slagbomen en verlichting vervangen. Ook het technische gedeelte van de brug wordt grondig aangepakt en deels vernieuwd. Voor zowel het wegverkeer als het scheepvaartverkeer levert dat hinder op. Door gebruik te maken van een verplaatsbare barrier beperkt Rijkswaterstaat de hinder voor het wegverkeer tot een minimum. Scheepvaartverkeer hoger dan 13,5 meter moet omvaren omdat de brug niet kan worden geopend .

Verplaatsbare barrier

Gedurende de werkzaamheden zijn er in totaal drie rijstroken beschikbaar voor het verkeer. Rijkswaterstaat zet een verplaatsbare barrier in, waardoor het verkeer in de drukste rijrichting twee rijstroken krijgt. Tijdens de ochtendspits zijn er twee rijstroken vanuit het zuiden richting Rotterdam. In de loop van de dag wordt de barrier omgezet, zodat er in de avondspits twee rijstroken zijn vanuit Rotterdam richting het zuiden. Vanaf de vrijdagavondspits blijven er twee rijstroken richting het zuiden. Op zondagmiddag wordt de barrier verplaatst om het verkeer richting Rotterdam van twee rijstroken te voorzien. Op die manier is Rijkswaterstaat in het weekend in staat het eventueel 'mooi weer'-verkeer richting Zeeland het beste te bedienen.

Doorwerktoepassing (Verplaatsbare OverkappingsConstructie)

Voor de uitvoering van de renovatiewerkzaamheden van de Haringvlietbrug maakt KWS gebruik van een verplaatsbare overkappingsconstructie (VOC). De VOC is 402 m lang en 13,40 m breed en het geheel is verplaatsbaar op een railconstructie van 1080 meter lengte. De verplaatsbare overkappingsconstructie zorgt dat de werkzaamheden onafhankelijk van de weersinvloeden uitgevoerd kunnen worden. Concreet betekent dit een kortere uitvoeringstijd, betere werkomstandigheden en een betere kwaliteitsbeheersing van het eindproduct.

En natuurlijk betekent dit minder overlast voor de omgeving.

Noot voor redacties:

Aanmelden

Media worden verzocht zich vóór woensdag 17 september om 12.00 uur aan te melden bij:

Alwin Nijhuis

Communicatie-adviseur Rijkswaterstaat Zuid-Holland

06 53164586

mailto:alwin.nijhuis@rws.nl

Noot voor redacties (