European Union



Brussel, 18 september 2008

EDEN-initiatief - 20 Europese topbestemmingen voor hoogwaardig en duurzaam toerisme

Günter Verheugen, vicevoorzitter van de Europese Commissie, verleent vandaag in Bordeaux, bij het 7^de Europese forum voor toerisme, aan twintig plaatsen de onderscheiding "Europese topbestemming voor plaatselijk immaterieel erfgoed". Deze onderscheiding wordt toegekend om plaatsen die commercieel succes combineren met sociale, culturele en ecologische duurzaamheid te promoten.

Vicevoorzitter Verheugen, verantwoordelijk voor het ondernemingen- en industriebeleid, zegt hierover het volgende: "Als Europa zijn reputatie als belangrijkste toeristische bestemming ter wereld wil behouden, zal het op zijn sterke kanten moeten voortbouwen en de uitstekende kwaliteit van zijn toeristische regio's moeten aantonen. We mogen niet vergeten dat het toerisme steeds belangrijker voor onze economie wordt en veel nieuwe banen schept, met name in het midden- en kleinbedrijf. Ik wil de winnaars van 2008 dan ook van harte feliciteren."

De tweede editie van het EDEN-initiatief in 2007-2008, met als thema "toerisme en plaatselijk immaterieel erfgoed", zag een verdubbeling van het aantal deelnemende landen (18 lidstaten en 2 kandidaat-lidstaten). Vandaag zijn plaatsen beloond voor hun specifieke immateriële erfgoed, zoals plaatselijke keuken, ambachten, plaatselijke kunst of dorpsleven. De lijst met de twintig winnende bestemmingen uit twintig landen is te vinden in MEMO/08/570.

De Europese Commissie zal de winnende bestemmingen extra voor het voetlicht brengen om bekendheid te geven aan hun tradities, gewoonten, ideeën, smaken, kunst en ambachten. Zo zijn vertegenwoordigers van alle winnende bestemmingen uitgenodigd om deel te nemen aan de Europese Dag van het toerisme, die op 7 oktober 2008 tijdens de Open Dagen in Brussel zal plaatshebben. Ook zullen de winnaars officieel een verklaring tot oprichting van het netwerk van EDEN-bestemmingen ondertekenen.

Dit jaar zijn de EDEN-prijzen uitgereikt in Bordeaux in het kader van het Europese forum voor toerisme, dat door de Europese Commissie in samenwerking met het Franse voorzitterschap van de Europese Unie wordt georganiseerd en overheidsinstanties, Europese belanghebbenden en delegaties uit de lidstaten gelegenheid biedt met elkaar van gedachten te wisselen. Tijdens het forum is er ook een informele bijeenkomst van de EU-ministers van toerisme.

Het forum duurt twee dagen, waarbij de deelnemers discussiëren over het concurrentievermogen van het Europese toeristische aanbod in een veranderende wereld en meer in het bijzonder over de trends bij de toeristische vraag op opkomende markten en de behoefte aan duurzame en hoogwaardige banen in de toeristische sector in de EU.

Verbetering van de kwaliteit van toeristische bestemmingen en diensten vergt een coherente actie van de particuliere en de openbare sector. Het forum wordt morgen voortgezet waarbij de discussie zich zal toespitsen op verbetering van de werkgelegenheid in het toerisme, de kwaliteit van dienstverlening en de behoefte aan extra beroepsopleiding.