Gemeente Zaanstad

Meer beeldende kunst bij verbouw of nieuwbouw
Gemeente stelt jaarlijks EUR 14.000 beschikbaar

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag besloten een stimuleringsregeling voor beeldende kunst in het leven te roepen. Woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars en ondernemers kunnen bij de start van een kunstproject gebruik maken van deze regeling. Het gaat om ondersteuning vanuit de adviescommissie beeldende kunst van de gemeente en een bijdrage voor het schetsontwerp.

Zaanstad wil graag meer beeldende kunst in de gemeente en heeft met een aantal proefprojecten ervaring opgedaan met de stimuleringsregeling. Zo zijn er kunstwerken ontstaan bij de Achtersluispolder, Poort Clam Dyke en The White Tube (traverse van station Zaandam). In de initiatieffase van een kunstproject kunnen projectontwikkelaars, ondernemers en woningbouwverenigingen advies vragen aan de adviescommissie beeldende kunst. Ook draagt de gemeente bij in de kosten voor een schetsontwerp, dit kan oplopen tot een bedrag van maximaal EUR 4500. Zowel de partners als gemeente zijn positief over de samenwerking waardoor de stimuleringsregeling nu structureel kan bijdragen aan meer beeldende kunst in Zaanstad.

Voor de stimuleringsregeling is ieder jaar EUR 14.000 beschikbaar. Voor de komende twee jaar kunnen daar onder meer de projecten aan de Zuidelijke Randweg, de Walvisvaardersbuurt en Kroonenburg mee ondersteund worden. De gemeente hoopt dat de regeling voldoende bekendheid krijgt, zodat er meer beeldende kunst in Zaanstad wordt gerealiseerd.

De volledige tekst van de Stimuleringsregeling opdrachten derden staat op de website van gemeente Zaanstad.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen, met Elly Klut, Afdeling Communicatie,
075 - 655 2414, 06 - 1502 8930 of per e-mail e.klut@zaanstad.nl.