Ingezonden persbericht

Jargonbrigade: Mariëtte Hamer grootste zwetser van Tweede Kamer
Taalgebruik politici beoordeelt

Mariëtte Hamer (PvdA) mag zich volgens de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad de grootste zwetser van de Tweede Kamer noemen. Tijdens de Algemene Beschouwingen bleek zij het minst begrijpelijk voor de jongeren van de brigade. Alexander Pechthold (D66) ging naar huis met de Klare Taalprijs. Met zijn goede woordkeuze, heldere zinnen en enthousiasme wist hij de Jargonbrigade te overtuigen. Door de Zwetsprijs uit te reiken willen de brigadiers politici aanmoedigen om duidelijke taal te spreken.

Vanaf de publieke tribune gingen de jongeren van de Jargonbrigade twee dagen lang op zoek naar zwetsende politici in de Tweede Kamer. Sinds hun eerste bezoek aan de Kamer, vijf jaar geleden, zijn de politici er volgens de brigade er al behoorlijk op vooruit gegaan. De debatten zijn beter te volgen en jargon wordt veel minder gebruikt. Toch blijft er altijd te wensen over. "Mariëtte Hamer brengt geen lijn in haar verhaal, het is dan lastig om haar te blijven volgen. Verder konden we haar niet betrappen op enige humor of enthousiasme. Wel maakte ze de verwarrende fout om het over een Nibit-begroting te hebben en ook bijvoorbeeld de term 'waardedragers' zal de gemiddelde jongere weinig zeggen. Bovendien sprak ze langzaam en monotoon. Genoeg redenen dus om haar tot zwetser te benoemen," vond de Jargonbrigade. "Alexander Pechthold maakte alleen met de algehele presentatie van zijn verhaal al indruk. To the point, met heldere beeldspraak en goede woordkeuze kreeg hij de zaal mee. Hij noemde voorbeelden om zijn standpunt te verduidelijken en heeft de Klare Taalprijs dan ook echt verdiend," zei brigadier Roos (17).

De Jargonbrigade heeft de prijzen persoonlijk aan de Tweede Kamerleden uitgereikt. Mariëtte Hamer keek een beetje zuur bij de in ontvangstname. De brigadiers benadrukten dan ook dat zij de prijs echt als een aanmoediging moet zien. Alexander Pechthold zei uiterst blij met de prijs te zijn: "Toen Boris van de Ham de prijs jaren geleden kreeg, voelde ik natuurlijk een steek van jaloezie. Het is dan altijd fijn 'm ook zelf te krijgen." Pechthold zou de debatten in de Tweede Kamer graag wat levendiger zien: "Ik mis de passie die ze in andere parlementen wel kennen. Er gaat niets boven een stevig debat met stijl en ambacht. Ik ben blij dat ik volgens jullie die dynamiek en energie in het debat kan brengen."

Door moeilijk taalgebruik van politici is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. De Nationale Jeugdraad wil politiek juist toegankelijker maken voor jongeren en stimuleert politici dan ook om begrijpelijke taal te spreken. Om dat te bereiken, riep de Jeugdraad in 2003 de Jargonbrigade in het leven. De 6 jongeren hebben geen politieke voorkeur en letten alleen op het taalgebruik. De brigadiers hopen dat hun aanwezigheid tijdens de Algemene Beschouwingen politici bewust maakt van hun taalgebruik en leidt tot een helder debat.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht