D66

Premier mogelijk gezicht orgaancampagne na verzoek D66

18 september 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft premier Balkenende opgeroepen het gezicht te worden van een nieuwe campagne om orgaandonoren te werven. De premier reageerde positief op het voorstel van de sociaal-liberaal. Zo'n campagne is volgens D66 nodig omdat uit recente cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting blijkt dat het aantal orgaandonaties daalt.

Tekort aan donoren

Pechtold stelde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen het tekort aan donoren aan de orde. Hij vroeg de premier het belang van een groeiend aantal donoren te onderstrepen door zelf actief bij te dragen aan de werving daarvan. Balkenende zei daarop dat hij zelf al orgaandonor is, maar bereid is als boegbeeld van een Postbus 51-campagne op te treden, als onderzoek van de
Rijksvoorlichtingsdienst uitwijst dat hij daarmee kan bijdragen aan een toename van het aantal donoren. "Als dat zo is, ben ik uw man", zo zei de premier.

Actieve donorregistratie

Het kabinet besloot voor de zomer nog dat er geen actief donorregistratiesysteem komt. D66 pleit al jaren voor een dergelijk systeem, waarin elke Nederlander actief aangespoord wordt in ieder geval een keuze te maken. 60 procent van de Nederlanders heeft zich nog niet laten registreren als donor, terwijl tweederde van de bevolking wel zegt bereid te zijn organen na overlijden af te staan.