Ingezonden persbericht


60 jaar Israël; (g)een reden tot feest

Festival Confronting Cultures,
18 t/m 20 sept 08, NDSM werf/Westerunie Amsterdam
Israël op het Podium

Amsterdam, 15 aug 2008

In 2008 bestaat de staat Israël zestig jaar. In dit kader organiseert Stichting DW-RS producties in samenwerking met Bureau Barel en iPAP, van 18 t/m 20 september 2008 Festival Confronting Cultures op de NDSM werf in Amsterdam Noord. Drie dagen lang worden verschillende producties op het gebied van theater, dans en muziek getoond. Enerzijds enkele bijzondere producties uit Israël, die inhoudelijk ingaan op thema's die aan de orde zijn in Israël en dat op een wijze brengen die ook interessant is voor een niet Israëlisch publiek en bovendien van hoge kwaliteit zijn. Anderzijds ook Nederlandse voorstellingen en projecten die zich direct of indirect door de situatie in Israël hebben laten inspireren.

Festival Confronting Cultures is niet specifiek bedoeld als viering van het zestigjarig bestaan van Israël. Het is eerder een manier van reflecteren op een historische gebeurtenis die haar sporen in de geschiedenis nagelaten heeft. De geselecteerde voorstellingen zijn soms kritisch, soms trots en altijd observerend.

60 jaar Israël, (g)een reden tot feest
De zestigste verjaardag van de staat Israël is voor de één een heugelijk feit. De ander zal dit niet juichend vieren. Vast staat dat de stichting van deze staat bepalend is geweest voor een deel van het verloop van de historie de afgelopen decennia. Israël en de buurlanden zijn sindsdien nauwelijks meer uit het nieuws geweest, vanwege schermutselingen, oorlogen, overwinningen, doorbraken, aanslagen.... Dat is al reden genoeg om hierbij stil te staan.

Dat geldt ook voor de kunsten. Meer dan enig andere groep in de samenleving zijn kunstenaars in staat om te reflecteren op maatschappelijke gebeurtenissen. Soms leidt dit tot politiek theater, dan weer tot persoonlijke intieme documenten. Altijd staat de mens centraal, met zijn passie, culturele achtergrond, sociale omgeving en aversies.

Het duidelijkst komt dit naar voren in de dwarse voorstellingen van het Acco Theater Center en Public Movement. Acco Theater Center komt de indringende voorstelling The Antology laten zien, waarin op luchtige wijze het heden en het holocaust verleden worden verbonden. Actrice Smaadar Ya'aron neem het publiek venijnig mee in de geschiedenis van haar familie. Geen melancholie maar eerder liefdevol sarcasme kenmerkt deze productie. Public Movement gebruikt in de inmiddels internationaal geroemde productie Also Thus! bekende Israëlische bewegingen (marcheren, Mayim dansen) en zet deze in een geheel andere context. Gemeenschapszin en agressie, antisemitisme en fascisme blijken dan opeens vlakbij elkaar te liggen.

Naast het presenteren van podiumkunstproducties, laten we ook een aantal andere facetten van Israël zien. Zo nodigen we een (top)kok uit om het festivalpubliek te laten genieten van de Israëlische keuken. Bovendien sluiten we twee avonden af met een concert van een bijzondere artiest. Idan Raichel, recent nog te zien in de Melkweg, brengt tijdens het festival een speciale akoestische set.

De jonge Nederlands/Israëlische theatermakers Ilay den Boer verzorgd een contextprogramma met interviews, video's en columns van betrokkenen.

Het programma van Festival Confronting Cultures is samengesteld door Arjen Barel (nl) en Guy Melamed (il). Meer informatie is vanaf 25 augustus te vinden op www.festival-il.nl.

Programma (ovb)

Theater

. The antology van Acco Theater Center

. Het weerzien van Polly Maggoo

. Last hour of Kol van Nevo Kimchi
Dans

. Also Thus! van Public Movement

. Motel van Renana Raz
Muziek

. Idan Raichel

Voor meer informatie over festival.il.nl kunt u contact opnemen met

Bureau Barel, t 020.412 14 15, e arjen@bureaubarel.nl of
Guy Melamed, 00972 545 488 470, info@i-pap.com


---- --