Universiteit Utrecht


Studium Generale - Boost your body. Fitter through functional foods?

Boost your body

Fitter through functional foods?

Wie wil er niet slimmer, mooier en gezonder zijn? Helemaal makkelijk als dat kan door thee te drinken, dagelijks een sapje te nemen of bepaalde margarine te smeren. Functionele voedingsmiddelen houden een grote belofte in. Door ziekten te voorkomen, kunnen ze veel individueel leed en collectief geld besparen. Verzekeraars vergoeden ze in sommige gevallen al. Is het echt mogelijk door deze innovaties onze gezondheid te verbeteren? En kan aantrekkelijke marketing ons overhalen gezonder te leven terwijl dat niet lukt met betuttelende overheidscampagnes?

Kunnen deze producten de beloftes waarmee ze ons toelachen vanaf de supermarktschappen waarmaken? Hoe werken ze en wat is er in de toekomst nog allemaal mogelijk? En hoe verhouden commerciële belangen zich tot die van de volksgezondheid? Wordt er gewoon ingespeeld op angst? En wat zegt het over ons dat we niet alleen gezond willen blijven, maar ons lichaam ook nog eens boosten, mooier willen maken dan het al is?

Boost your body wordt georganiseerd door studenten van Xtrack 2008 in samenwerking met Studium Generale en geldt voor biomedische masterstudenten als ABC-Seminar. Het symposium is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Sprekers zijn: Dr. Harry Wichers (Agrotechnology and Food Innovations, Wageningen Universiteit), dr. Wendy van Herpen en dr. Martin Foltz (Unilever Research), dr. Nico van Belzen (Directeur International Life Science Institute, Brussel) en prof.dr. Michael Heasman (auteur en voedselonderzoeker). Dagvoorzitter is prof.dr. Rolaf van Leeuwen (RIVM en Wageningen Universiteit)

Programma

12.30 Receptie

13.00 Introductie door dagvoorzitter prof. dr. Rolaf van Leeuwen

13.15 Dr. Harry Wichers (Agrotechnology and Food Innovations, Wageningen Universiteit)

13.55 Dr. Nico van Belzen (International Life Science Institute, Brussel)

14.35 Pauze

14.55 Dr. Wendy van Herpen en Dr. Martin Foltz (Unilever Research)

15.35 Onderscheidingsceremonie

15.50 Pauze

16.10 Prof.dr. Michael Heasman (auteur en voedselonderzoeker).

17.00 Debat

17.30 Borrel

Afbeelding: hamburger1.jpg 18-09-2008, 12:30 - 18:00 uur Educatorium, De Uithof, Utrecht

Meer informatie: Studium Generale, (030) 253 2436, info@sg.uu.nl http://www.sg.uu.nl