Ingezonden persbericht

Acht talenten metaal en elektro naar EuroSkills

Vakkanjers gaan voor Europees goud in Ahoy

HAZERSWOUDE-DORP, 3 september 2008. Acht Nederlandse metaal- en elektrotalenten doen van 18 t/m 20 september een gooi naar de Europese titel tijdens het beroepenevenement EuroSkills. In Ahoy Rotterdam binden de Vakkanjers de strijd aan met techniektalenten uit onder meer Denemarken, Polen, Zweden en Luxemburg.

De selectie voor EuroSkills bestaat uit de regerend Nederlands kampioenen in zeven verschillende wedstrijdvakken. De acht aanstormende techniektalenten van roc's en bedrijven pakten de Nederlandse titel in hun wedstrijdvak tijdens de finale van de VakkanjerWedstrijden in Utrecht, afgelopen maart. Nu wacht een nieuwe, zwaardere opdracht op Europees niveau.

"We hebben veel tijd in de voorbereiding gestoken", zegt Kevin Kloosterman (19) van ROC Mondriaan in Den Haag. "Op school trainen we elke dag een paar uur. Het is een mooie nieuwe uitdaging. We strijden nu tegen jongens uit andere landen, het niveau wordt steeds hoger. Zelf worden we ook steeds beter. We krijgen opdrachten steeds sneller af en zijn bestand tegen de drukte van het publiek rond de wedstrijdvloer. EuroSkills is een mooie test om te zien waar we als Nederlandse Vakkanjers Europees staan."

EuroSkills 2008
EuroSkills is een nieuw Europees beroepenevenement dat jongeren op een aansprekende manier hun (toekomstig) beroep en opleiding laat beleven. Het is de ontmoetingsplaats voor jonge vakmensen, hun opleiders en werkgevers. Er zijn Europese beroepenwedstrijden waaraan meer dan 400 jongeren die uitblinken in hun beroep meedoen. Deelnemers komen uit 30 Europese landen. Daarnaast kunnen jongeren op EuroSkills 49 beroepen zien, doen en beleven: van lasser tot webdesigner en van metselaar tot elektrotechnicus, van verpleegkundige tot CNC-verspaner en van vrachtwagenchauffeur tot bloembinder.

Kwalificatie wereldkampioenschappen
De acht Vakkanjers die meedoen aan EuroSkills kunnen zich volgend jaar mogelijk plaatsen voor de WorldSkills, de tweejaarlijkse wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen (Canada, 1-6 september 2009). Daar meten zij hun krachten met techniektalenten vanuit de hele wereld.

HKH Prinses Máxima opent het evenement op donderdag 18 september om 10:00 uur, samen met onder meer staatssecretaris van OCW Marja van Bijsterveldt, Eurocommissaris Onderwijs en Cultuur Ján Figel en burgemeester Ivo Opstelten. Na de opening krijgt prinses Máxima een rondleiding en zal ze met een gezelschap in gesprek gaan. Journalisten kunnen zich helaas niet aansluiten bij dit gesprek. Op een aantal plekken is wel een foto/filmmogelijkheid. Als u bij deze opening wilt zijn, wordt u verzocht om 09:30 uur aanwezig te zijn. http://www.euroskills2008.eu/nl/pers.html

Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl en www.euroskills2008.nl.

Deze Vakkanjers strijden om de Europese titel tijdens EuroSkills 2008:

Bob Kramer - HEINKENSZAND / ROC Zeeland - VLISSINGEN (CADD-tekenen)

David den Hartigh - OUD ALBLAS / Tuinbouw Technisch Atelier B.V. - BLESKENSGRAAF (CNC-verspanen)

Rens van Holstein - NAALDWIJK / ROC Mondriaan - DEN HAAG
Kevin Kloosterman - DEN HAAG / ROC Mondriaan - DEN HAAG
(Industriële automatisering/Mechatronica)

Robert van Tilborg - RIJSWIJK / Mercon Steel Structures bv - GORINCHEM (Lassen)

Christian Bil - BOORNBERGUM / Norma-IMS B.V. - DRACHTEN (Machinebankwerken fijnmechanisch)

Frank van den Heuij - HEIJEN / Stork Food Systems - Locatie Boxmeer - BOXMEER (Onderhoudsmontage)

Jan Nevels - HAARLO / Wolter Tijdink BV. - BORCULO (Plaatconstructiewerken)

Over Vakkanjers
De beroepenwedstrijden in de metaal en elektro zijn onderdeel van de campagne Vakkanjers, waarmee Bureau TOP de vaktrots en daarmee de instroom van jonge vakmensen in deze sectoren wil stimuleren. Bureau TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro) en Stichting OOM (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). Binnen deze opleidingsfondsen zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De sociale partners zijn de werkgeversorganisaties Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond, VHP Metalektro en De Unie. De campagne Vakkanjers is tot stand gekomen in samenwerking met Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap.

EINDE PERSBERICHT

-----------
Noot voor de redactie,