Socialistische Partij

SP in actie tegen kabinetsbeleid met metershoge koopkrachtweegschaal

17-09-2008 * Met een metershoge weegschaal protesteert de Groningse SP donderdagochtend tegen de koopkrachtdaling die het kabinet in petto heeft voor ouderen en uitkeringsontvangers. De weegschaal wordt opgesteld bij het kantoor van de dienst SOZAWE aan de Eendrachtkade. Daar gaan SP'ers in gesprek met de klanten van de dienst die die dag hun maandbriefje moeten inleveren.

Agnes SchlebuschSP-raadslid Agnes Schlebusch licht toe: "Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend dat de minima er zowel dit jaar als volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan. En de allerzwaksten dan nog het meest. Dat zijn de mensen met hoge ziektekosten die die kosten niet langer kunnen aftrekken van de belasting. Een maatregel die ook gaat gelden voor chronisch zieken en gehandicapten en die hun honderden euro's kan schelen. Maar ook uitkeringsgerechtigden en AOW-ers met een klein pensioen gaan erop achteruit. En meer nog dan het CPB aangeeft, want die rekent mee dat luxe electronica goedkoper wordt. Maar dat zijn niet de kosten die drukken op een laag inkomen. Dat zijn de kosten van levensmiddelen, gas en licht en de zorgverzekering en die stijgen het snelst."

Volgens de SP is de 50 euro 'kerstbonus' die mensen met een minimuminkomen in december krijgen 'een druppel op een gloeiende plaat'. Op de koopkrachtweegchaal is dat uitgebeeld door aan de ene kant een gewicht van 50 euro te plaatsen, en aan de andere kant drie gewichten: zorgpremie, energielasten en voedselprijzen. De weegschaal slaat vervolgens door naar die laatste.

Volgens Schlebusch breekt het kabinet eerdere beloftes en zet het de minima in de kou. 'In april zei minister Donner van Sociale Zaken nog dat het koopkrachtverlies van 2008 niet zo erg was, want we zouden er volgend jaar allemaal een procent op vooruit gaan. Daar klopt niets van. En dat in de kou zetten, is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Ik houd mijn hart vast wat er gebeurt als we een strenge winter krijgen.'

De weegschaal wordt donderdag 18 september om 11.00 uur bij de dienst SOZAWE geplaatst. SP'ers gaan daar in gesprek met de mensen die hun briefje komen inleveren. Schlebusch: 'We willen onder andere horen welke problemen ze hebben met rondkomen, en waar ze op bezuinigen.'