Raad van State


donderdag 18 september 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan "Om de Haenen" van de gemeente Breda. Het plan maakt de bouw van 500 woningen op een VINEX-locatie in Teteringen mogelijk. Meerdere inwoners van Teteringen zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor een toename van verkeer door de komst van de woningen. (zaaknummer 200706676/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Sita ReEnergy aan de Potendreef in Roosendaal. Het bedrijf verbrandt afvalstoffen. De vergunning maakt de uitbreiding van het bedrijf met een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie mogelijk. De Stichting Mobilisation for the Environment (MOB) is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar gaat de installatie onder meer niet voldoende efficiënt met energie om. Ook vindt de MOB de normen voor de uitstoot van fluoride niet streng genoeg is. (zaaknummer 200707551/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft opgelegd aan vier inwoners van Utrecht. Het college wil niet langer dat de inwoners hun vakantiehuizen op een terrein van camping De Berekuil aan de Ariënslaan permanent bewonen. Volgens het college is die permanente bewoning in strijd met het bestemmingsplan. De inwoners zijn het niet met de dwangsommen eens. Volgens hen wonen ze al jaren in de woningen en heeft de gemeente dit altijd toegestaan. Daarom mochten zij erop vertrouwen dat er geen maatregelen zouden worden getroffen, aldus de inwoners. De rechtbank in Utrecht heeft in december 2007 een eerder beroep van de inwoners ongegrond verklaard. (zaaknummers 200800961/1, 200800962/1, 200800963/1 en 200800964/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het inrichtingsplan voor het noodbergingsgebied Ulsderpolder. In het plan wordt de polder als noodbergingsgebied van water aangewezen. Meerdere agrariërs die in het gebied wonen, zijn het niet eens met het plan en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de aanwijzing niet nodig, omdat het waterpeil in de omgeving volgens hen sinds 1955 juist met 10 centimeter is gedaald. Verder vinden zij dat onderzoek had moeten worden gedaan naar mogelijke alternatieve bergingsgebieden. Een eerder beroep van de agrariërs is door de rechtbank in Groningen in januari 2008 ongegrond verklaard. De zitting gaat ook over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Reiderland heeft verleend voor het gebruik van de polder als noodbergingsgebied. De agrariërs komen tegen de vrijstelling eveneens in beroep. (zaaknummers 200801585/1 en 200801564/1)

12.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan "Randweg 's-Hertogenbosch-Vught" van de gemeenten Den Bosch en Vught. Het plan voorziet in de aanleg van een autoweg aan de zuidwestkant van Den Bosch. De weg moet het knooppunt Vught op de A2 en het knooppunt Vlijmen op de A59 met elkaar verbinden. Meerdere inwoners van Den Bosch, de Vereniging Spoorzicht en de Vereniging De Groene Ring komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor verslechtering van de luchtkwaliteit en vinden dat het onderzoek naar de gevolgen van de aanleg van de weg voor de luchtkwaliteit niet goed zijn onderzocht. Volgens hen is van verkeerde gegevens uitgegaan en zijn de conclusies onjuist. De Raad van State oordeelde al eerder over de randweg. Een eerder goedkeuringsbesluit is in een uitspraak van 22 november 2006 vernietigd, omdat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende waren onderzocht. Deze uitspraak is onder zaaknummer 200509477/1 te vinden op deze site. (zaaknummer 200705543/1)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Menaldumadeel om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het gekraai van hanen in de kern Dronrijp. Een inwoner van Dronrijp had om de maatregelen verzocht. Zijn beroep tegen de weigering is door de rechtbank in Leeuwarden gegrond verklaard. Het college is het niet met die uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat zij al maatregelen moet treffen, verzoekt het college de Raad van State de uitspraak van de rechtbank alvast te schorsen. (zaaknummer 200806458/2)

13.30 uur

Zitting over de weigering door de minister van VROM om de termijn voor het opslaan van zogenoemde laag radioactieve 'sludge' te verlengen. Gaz de France Production Nederland had om de verlenging verzocht. Het bedrijf slaat de radioactieve afvalstoffen vanaf zijn gasproductieplatforms op bij de COVRA N.V. Het gaat om mijnbouwreststoffen die bij de winning en verwerking van aardgas zijn vrijgekomen. Het bedrijf had om de verlenging verzocht, omdat volgens hem één van de opslagtanks door omstandigheden niet kan worden geleegd. Volgens de vergunning op grond van de Kernenergiewet mag het bedrijf radioactieve stoffen maximaal twee jaar opslaan. Gaz de France is het niet eens met de weigering en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707881/1)

13.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch op grond van de Monumentenwet heeft verleend voor het slopen van een voormalig fabrieksgebouw aan de Citadellaan in Den Bosch. De Stichting De Citadel is het niet eens met de sloop. Haar beroep is door de rechtbank in Den Bosch ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is de stichting in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat het gebouw al wordt gesloopt, verzoekt zij de Raad van State om de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200806455/2)